20.01.2014

- Г-н Велев, как се стигна до абсурда най-големите работодателски организации - Българската търговско-промишлена палата, Българската стопанска камара и Асоциацията на индустриалния капитал в България, да не са поканени при визитата на президента Росен Плевнелиев в Китай?

- Точно това искаме да разберем и ние, затова сме изпратили писмо до г-н Плевнелиев. На този етап нямаме отговор. Има съобщение на прессекретариата на президента във връзка с поставени от медиите въпроси. Обясненията на президентската канцелария звучат напълно неубедително и обиждащо за всеки информиран и интелигентен предприемач. Очакваме писмен отговор от президента, а не от пресцентър. За нас продължава да бъде неясно защо три четвърти от българския бизнес бива в неведение за тази визита, организирана много непрозрачно от организация, която не е специализирана в организирането на бизнес форуми в чужбина. Това е присъща дейност на БТПП, тя има стогодишен опит и партньори навсякъде в чужбина. Обикновено тя организира такива бизнес делегации и се справя много по-добре - уведомявала е и останалите работодателски организации своевременно, за да могат техни членове да вземат участие при наличие на интерес.

- Искате да кажете, че тази визита на Плевнелиев е била организирана от КРИБ - Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България?

- Това стана ясно впоследствие от прессъобщение на КРИБ. От прессекретариата на президента разпространяват и справка за осем бизнес делегации при негови визити в чужбина, четири от които са организирани от КРИБ, две от БТПП и по една от Агенцията за малки и средни предприятия (АМСП) и Американската търговска камара. Виждате, че повечето от посещенията или почти всички, които не са организирани от БТПП или държавни структури, са организирани от КРИБ или нейни браншови камари. Очевидно това не е случайно или отделно явление. Китай е огромна страна и българският бизнес има сериозни интереси. Да се организира такава визита потайно и зад гърба на българския бизнес за нас буди недоумение. Надяваме се да е станала грешка, която следва да се поправи и да не се допуска в бъдеще.

- Има ли някакви правила как се организират тези бизнес пътувания зад граница?

- Ние също бихме желали да видим такива правила. Обикновено се възлага на държавна институция, каквато е АМСП или на БТПП, да организира придружаващи официалното лице бизнес делегации. Очакваме, правилно е, другото е недопустимо, за участие в такива делегации да имат информация и достъп всички български компании. Нищо такова не се случи. Ние дълбоко се съмняваме, че в делегацията са попаднали най-подходящите български компании, които могат да допринесат най-много за увеличаване на стокообмена с Китай, а оттам и до повече работни места у нас.

- Защо се съмнявате?

- Защото от българския бизнес беше укрита тази възможност и са се случили странни неща. Ще ви дам само един пример. Компания, която е сключила договор за продажба на розово масло в Китай, е учредена набързо два месеца преди това - октомври-ноември 2013 г. Тя е ЕООД, назовава се „Българско розово масло". В бързината не са сменили дори предмета на дейност, който е продажба на софтуер. С абсолютно същия предмет на дейност на същия човек има и фирма,”Лактобацилус булгарикус" ЕООД, както и „Български винопроизводители" ЕООД с горе-долу същия капитал.

- Кой е този човек?

- Предпочитам да не казвам името му. Всички тези ЕООД-та са регистрирани в края на м.г. и са със седалище в апартамент в „Лозенец". Този участник в делегацията е сключил договор за продажба на розово масло. Обръщам внимание, че за да се продава розово масло в Китай, трябва продуктът да бъде сертифициран от продавача. Компанията, която продава най-много розова вода в Китай, е „Българска роза" - Карлово. Тя има над 20 продукта на основата на розата и розовото масло, които са сертифицирани на китайския пазар и могат да се продават. Сертифицирането на един такъв продукт отнема около 2 г. Компанията, която президентът е завел в Китай,никога не е произвеждала розово масло и продукти от розата. А двете асоциации на производители и търговци с етерични масла, които членуват в нашите организации, не са уведомени изобщо, че такава визита се готви. А се явява гражданин, който е регистрирал няколко компании малко преди да замине делегацията, и сключва договори за продажба на розово масло без никога през живота си да е произвеждал и продавал розово масло. Съмнявам се, че този договор може да бъде осъществен легално, защото той няма право да продава продукт, който не е сертифицирал. Ако всички договори са като този, ние въобще се съмняваме в успеха на тази мисия. Защото тези, които биха могли да имат успешен бизнес там, не са знаели изобщо за това посещение. Жалко за загубеното време и парите на данъкоплатците.

- Как трите организации - АИКБ, БТПП и БСК, разбрахте за това посещение?

- От медиите.

- А българските медии научихме от китайската агенция „Синхуа", което също беше много учудващо...

- Да, изобщо цялото това посещение е много странно.

- Как си го обяснявате дали се елиминира конкуренцията?

- Иска ми се да вярвам, че това не е така. Има два вида компании у нас - едните са такива, които оцеляват в остра конкурентна борба на световните пазари и се развиват в резултат на предприемчивостта, добрия мениджмънт и много работа. Други са тези, които просперират заради близостта си с властта. Нашите членове са от първия вид, те не разчитат на държавата, за да правят бизнес, не разчитат на нагласени обществени поръчки, а се конкурират на световните пазари. Но когато и на световните пазари някой тръгва да протектира едни неизвестни или скандално известни компании, а да неглижира и препятства други утвърдени и авторитетни компании, това вече идва в повече. Това не води до повишаване на конкурентоспособността на икономиката, до създаване на повече стойност, а до изместване на тези, които създават стойност. Ние искаме равно третиране, нищо друго.

- Виждате ли поредното доказателство за обвързаност на президента с бизнес интересите на неговия приятелски кръг, като се има предвид, че в КРИБ са Иво Прокопиев, Саша Безуханова, а председател е Огнян Донев?

- Компанията, която ръководеше Плевнелиев, беше член на ръководството на КРИБ, той има такъв генезис. Време е да се еманципира. Да бъде президент на целокупния български бизнес, а не само на определен кръг.

- Имахте ли проблеми с контактите с Плевнелиев като министър?

- В писмото е казано, че по време на неговия мандат като министър единствените срещи, които е правел, са били с КРИБ. Той не се е срещал с БТПП, нито с БСК, нито с АИКБ. Направихме среща в хода на предизборната му кампания за президент. В неговите уста преди срещата беше сложено изречението, че той се бил срещнал с КРИБ, която представлява 70% от бизнеса. Много внимателно, с уважение към него, на база статистически данни обяс- нихме, че това е една голяма глупост, която няма нищо общо с истината. Защото членовете на КРИБ биха произвели в най-добрия случай от порядъка. 25% от брутния вътрешен продукт. Останалите 75% от членовете на нашите три организации. Той тогава каза, да, прави сте, станало е грешка, с респект и уважение се отнасям към вас. няма да има дисреренцирано третиране на организации. Нищо такова не наблюдаваме в момента. 2012 г. имаше доказване на представителност на работодателските и синдикални организации. По нито един показател КРИБ не е на първо място. Най-много членове има БТПП. Най-много икономически дейности - АИКБ. БСК има най-много териториални структури.

- Бихте ли цитирали цифри?

- За доказване на представителност се представят заверени списъци и пълномощни в Министерството на труда и социалната политика. Според тях БТПП има 21 977 члена. АИКБ има 6614 члена. По този показател КРИБ е на трето място с 5636 члена. Даже не е на второ. По брой на икономически дейности - браншови структури, които са упълномощили работодателите да ги представляват: АИКБ има 46 бранша, БСК има 43, КРИБ отново е на трето място с 41. По брой регионални структури БСК има такива в 133 общини. На второ място е БТПП с 94. КРИБ пак е на трето с 88. Няма нито един критерии, по който КРИБ да е на първо, нито дори на второ място сред българските работодатели. От четирите организации единствено КРИБ не е член на Международната организация на работодателите. В представителните на европейско равнище работодателски организации, които са партньори на Европейската комисия, единствената организация, която не членува, отново е КРИБ. Тоест и в страната далеч не е на първо място, а в чужбина е дълбоко непозната. Защо тогава организира повечето бизнес делегации на президента за нас е непонятно. И защо тайно от другите.

- Предполагам, че да се разчисти пътят с цел спечелване на договори с Китай за свои хора.

- Очевидно да. Или поставяне в зависимост - тоест някой прави търговски договори с Китай и всички български производители трябва да минават през него ли? А той ще паразитира и ще събира комисиони за това, че е застанал на входа или изхода. Не се прави така, това не е държавнически подход.

- Известни ли са ви браншовите организации извън КРИБ, които са участвали в делегацията?

- Естествено, че КРИБ нямат собствени сили и опит да направят цялата делегация. Но останалата част не се прави по реда, по който е трябвало - с уведомяване на целокупния български бизнес, а по някакви неясни за нас, предполага се шуробаджанашки канали. Това е порочното. В България има стотици браншови организации. Защо останалите 500 не са знаели въобще за това?

- Кой всъщност възлага на институция или работодателска организация при пътуване на официално лице в чужбина да организира бизнес делегацията? Лично Плевнелиев ли носи отговорност за това?

- Носи отговорност този, който е глава на съответната делегация.

***

вж. ПУБЛИКАЦИЯТА ВЪВ В. "ТЕЛЕГРАФ"

Дата: 20.01.2014

Източник: в-к "Телеграф"

Прочетено: 3506