12.03.2014

Всеки пети работодател планира да наеме персонал през второто тримесечие на годината. Това показва регулярното проучване на "Менпауър" за нагласите на бизнеса да разкрива нови работни места.

От всички 750 средни и големи компании, взели участие в проучването, 19% възнамеряват да наемат служители в периода от април до юни, докато само 5% са с планове за съкращения, заявиха от "Менпауър". Така нетната прогноза за заетостта в България е с 13 процентни пункта по-оптимистична от тази за първите три месеца на 2014 г. и с 2 процентни пункта по-висока отпреди година. Положителните планове за наемане на персонал не са само в сезонните сектори като туризъм и селско стопанство, показва анкетата. Съществено раздвижване има във финансите, застраховането, недвижимите имоти и бизнес услугите, транспорта и комуникациите, промишленото производство, минното дело. Единствено в строителството и енергетиката фирмите са по-скромни.

За раздвижване на пазара на труда говори и статистиката на Агенцията по заетостта. Безработицата през февруари се запазва на нивото от януари - 12.2%, но фирмите от реалната икономика стават все по-активни в търсенето на работници, заяви Асен Ангелов, шеф на Агенцията по заетостта. През миналия месец в бюрата по труда са заявени 13 136 свободни работни места, което е с 1500 повече от януари и с 1720 повече от февруари м.г. От тях най-много са във фирми от преработващата промишленост - над 3600, и търговията - над 1600, и едва след това в сезонните сектори като селско стопанство и туризъм, които вече започват да наемат хора с идването на пролетта и наближаването на лятото.

Броят на регистрираните безработни у нас през февруари е 400 943, съобщават от Агенцията по заетостта. Намалението е само с 290 души спрямо януари, но според агенцията трендът от 6-месечен непрекъснат ръст на безработицата се обръща. Причината е, че новорегистрираните през февруари 15 560 българи без работа са с 6000 по-малко от м.г. "Тези положителни тенденции показват, че малко по малко реалният сектор се отърсва от кризата и икономическата среда видимо се подобрява", коментира Асен Ангелов.

В същото време агенцията отчита, че значително са намалели работните места, които държавата поддържа с различни субсидии, за да намали безработицата. В момента от всички 2.2 млн. наети на трудови договори българи, само 42 000 са със субсидии от бюджета или ЕС. Броят им е с 30 000 по-малко отпреди година, каза Асен Ангелов. Запазеното ниво на безработица означава, че тези позиции са компенсирани от реалната икономика, т.е. тя е осигурила 30 000 работни места повече от м.г. Според Ангелов раздвижването на пазара на труда ще продължи и през следващите месеци. Проучването на "Менпауър" също показва положителни нагласи за наемане на персонал в следващите три месеца във всички сектори и всички региони на страната. Най-оптимистични са в Русе, Бургас, Пловдив, Варна и София. "Тази прогноза е следствие на няколко проекта, които ще стартират в тези региони", коментира Надя Василева, управляващ директор на Менпауър България, Сърбия и Хърватия. Във Варна се очаква да започнат проекти на стойност от 1.1 милиарда лева. Те имат за цел да трансфомират морската столица и да развият туристическия и културен потенциал на града. Русе пък планира да построи градска железница, която да минава през града, вместо да бъдат разкрити нови автобусни маршрути. Другата причина за оптимизма на русенския бизнес е и разрастването на завода за автомобилни части "Монтюпе".

В подкрепа на бизнеса ще са и осигурените субсидии за разкриване на общо 6000 работни места през втората половина на март, съобщиха от Агенцията по заетостта. 2430 ще се финансират половин година със средства от бюджета, като ангажиментът на работодателя е да задържи служителите за още 6 месеца. Акцентът ще е наемане на безработни младежи до 29-годишна възраст, хора без препитание над 50 г., българи с увреждания или с ниско образование. Още 3600 безработни ще бъдат наети през март за 1 година по схема "Подкрепа за заетост" от европрограмата "Развитие на човешките ресурси".

 Дават заплати на 1200 стажанти

Бюрата по труда очакват заявките на бизнеса за наемане на 1200 стажанти. Техните заплати и осигуровки се поемат за срок от 6 месеца от държавата.

Общо 35 250 са регистрираните в бюрата по труда към края на февруари безработни на възраст до 24 години. За тях тази година Европа дава 100 млн. лв. за обучение и субсидирана заетост. Задачата на трудовите посредници е да изготвят индивидуални планове за действие за всеки младеж, в които да се направи оценка на уменията и компетенциите му и необходимостта от последващи обучения. Въпреки че европейските средства се очаква да дойдат през втората половина на годината, държавата вече финансира с пари от бюджета целенасочената работа с младите безработни. Във всяко бюро по труда има координатори, които отговорят специално за тях. Имената им може да се намерят на сайта на Агенцията по заетостта. Така всеки младеж предварително може да се свърже с координатора по телефона и да пита всичко каквото го интересува. Отделно над 50 психолози работят с младежи с ниско образование и без ден трудов стаж, които имат нужда от повече подкрепа и мотивация, за да се включат в пазара на труда. Първите резултати от целенасочената работа вече са налице - за януари и февруари 2600 младежи с регистрация до 4 месеца като безработни вече са наети в реалната икономика, т.е. без държавата да плаща субсидии за тях. Други 600 са включени в различни обучения, стажуване и чиракуване с пари от бюджета, а на 3000 младежи са предоставени консултации и мотивационни курсове според техния профил.

На фокус тази година са неактивните - тези които нито учат, нито работят. Бюрата по труда съвместно с кметовете по места имат задача да издирват тези младежи и да ги мотивират да се регистрират.

Охранителите по селата - без оръжие

5000-те безработни, които ще бъдат наети като охранители в помощ на полицията, няма да бъдат въоръжени. Те ще следят за обществения ред в малките населени места с висока битова престъпност, уточни Асен Ангелов, шеф на Агенцията по заетостта.

Новата програма "Сигурност", която социалното министерство разработва съвместно с МВР, ще се финансира с допълнителен ресурс от държавния бюджет. Засега не е ясно колко средства ще бъдат отделени и за колко време ще бъдат наети охранителите. Програмата ще бъде насочена към регистрирани хора в бюрата по труда. Разбира се, че ще има определени изисквания към лицата, съгласно спецификата на дейността, посочи Асенов. Те ще наблюдават криминогенната среда и ще информират органите на МВР. Техен работодател ще бъдат общините или областните управи.

Русе набира техници, Видин издирва химици

Заводът за автомобилни части наема 300 специалисти

Близо 750 работни места са обявени от частния сектор за първите два месеца на годината в Русе и областта. Най-много работници - над 300, се търсят от фирми от машиностроенето, шивашката и мебелната индустрия.

Крайдунавският град може да се похвали с няколко нови производства. Най-пресен пример е заводът на "Балканцинк" АД в индустриалния парк. В него ще се извършва горещо поцинковане и изработка на метални изделия. Инвестицията е 4,5 млн. евро, а разкритите работни места - 30. Производствената си дейност разшири и френският завод "Монтюпе". От фирмата обявиха 300 нови работни места с разкриването на новото разширение на предприятието за автомобилни части през миналата есен с инвестиция от 20 млн. евро. С новото хале с площ от 10 хил. кв. метра компанията увеличи с 50% производствените си мощности. Свое предприятие в дунавския град изгражда и немската компания "Витте аутомотив". На първия етап от проекта се предвижда разкриване на 500 работни места, а оборотът на дружеството се очаква да надмине 70 млн. евро.

В друг крайдунавски град - Видин, се търсят инженер-химици и електроинженери. "Разширяваме производството си, но трудно намираме специалисти", каза за "Стандарт" председателят на съвета на директорите на "Видахим" Севдалина Димитрова. Кандидатстват хора от цялата страна, които се подбират с конкурс. Заплащането е средната работна заплата за страната. Липсват и агрономи, твърди г-жа Димитрова. В момента фирмата започва оранжерийно производство на зеленчуци и цветя, за което да използва пара от ТЕЦ-а си, но не може да си намери агроном.

Най-търсени във Видинско, както и в много градове в страната, са шивачките. Заплатата е 340 лв.

Зъболекари дават 1000 лева за сестра по морето

Все по-голямо търсене има на стоматологични сестри във Варна. По време на кризата повечето зъболекари съкратиха бройката в стоматологичните си кабинети, но при наплива от пациенти трудно взеха да се справят, без да имат дясна ръка. Сайтовете за работа пускат все по-често обяви за търсене на стоматологични сестри, като заплащането не пада под 1000 лева.

От началото на година се търсят и продавачи-консултанти, въпреки че всеки ден търговски обекти пускат кепенци особено в центъра, където се плащат високи наеми. В малките квартални магазини има текучество, а във веригите - дефицит на продавачи. Заплащането е между 350-500 лева. Най-често месечното възнаграждение е 450 лева, с 50 лева повече, отколкото вземаха по това време миналата година.

Сред най-търсените по това време са и шофьори на бусове за зареждане и снабдяване на магазини. Стартовата заплата е 600 лева.

Глад за инженери и техници за рафинерията

Най-много работници в Бургас се търсят за новостроящия се производствен комплекс в "Лукойл-Нефтохим". Десетки фирми от промишленото строителство работят в момента на територията на нефтената рафинерия. Те назначават електромонтьори, заварчици, шлосери, технически ръководители. Заплатите за общи работници тръгват от 600 лева нагоре. Заварчиците вземат около хилядарка. Изискванията за квалификация обаче са железни. "Търсят се изключително добри специалисти, защото се изисква безкомпромисно качество", коментира Маргарита Иванова от трудова борса "Жар". Друга търсена професия в новия проект в "Лукойл-Нефтохим" са машинните и строителните инженери. Освен висока квалификация и опитност, от тях се изисква да знаят и английски език. Заплатите се пазят в тайна.

В Бургас големите фирми, които търгуват с бързооборотни стоки, също са започнали да търсят търговски представители по морето. Те ще отговарят за пласмента на алкохол, цигари, шоколадови изделия и всякакви хранителни продукти. Заплатите на търговските представители през сезона са заковани на 500 лева, но всяка фирма дава и допълнителен процент от реализираните печалби.

Летище Бургас също ще разкрие сезонни работни места. Там се търсят наземни стюардеси и друг обслужващ персонал за лятото.

Тотев ще плаща двойна надница на празник

Чиновниците от община Пловдив ще получават двойна надница, ако работят на официални празници. За работа в събота или неделя заплащането е 50% отгоре. Това бе регламентирано, след като кметът и синдикалистите от КТ "Подкрепа" и КНСБ подписаха колективен трудов договор. От документа става ясно, че чиновниците да ползват 25 дни годишен платен отпуск. При пенсиониране общинарите ще получават една допълнителна заплата над определеното в Кодекса на труда. Средната работна заплата в общината е 750 лева. Всеки чиновник има право на 250 лева годишно за работно облекло.

Дата: 12.03.2014

Източник: В. Стандарт

Прочетено: 2798