20.03.2014

Няма опасност да се стигне до национализация на електроразпределителните дружества. Това каза в предаването „Това е България” на Радио „Фокус” Камен Колев, заместник-председател на Българската стопанска камара в коментар на спора между ДКЕВР, НЕК и трите електроразпределителни компании у нас. Според Колев, национализацията би била стъпка назад в енергийния пазар. „Абсурдно е да се мисли за национализация на ЕРП-тата. Въпросът не е дали е държавно или частно.

Дружествата, които оперират, се регулират по една и съща схема. ДКЕВР определя всички разходи, източниците на приходи, цените”, обясни Колев. Според него, национализацията ще бъде стъпка назад, защото няма да има кой да покрие неустойките и в крайна сметка ефектът няма да е този, който се предполага – по-ниски цени и оставане на печалба в държавата подчерта. Според него един от начините НЕК да бъде стабилизирана е да се премине към публично-частното партньорство.

„Формите на публично-частното партньорство могат да съживят Националната електрическа компания, но засега те не се използват по най-рационалния начин. Така се пропускат голям обем чуждестранни инвестиции, които могат да бъдат реализирани като приходи в държавата”, допълни Камен Колев.

Дата: 20.03.2014

Източник: Агенция "Фокус"

Прочетено: 3662