24.03.2014

След като общинското дружество “Столичен електротранспорт” официално се присъедини към семейството на Индустриален клъстер “Електромобили” (ИКЕМ), много скоро се очаква съдружието да даде своя първи резултат.

Вече се разработва транспортната схема, според която се очаква в София да започне да се движи електрически автобус. 

Новостта при въпросния екоавтобус е, че вместо с добре познатите батерии, той се движи благодарение на ултракондензатори. За разлика от химическите акумулатори, те са с по-малък капацитет, но за сметка на това се зареждат много по бързо. Това, от своя страна, става посредством съоръжение, наподобяващо спирка, където електробусът престоява в рамките на минути. Разработчиците твърдят, че тази технология е по-ефективна.

За пилотния проект се заговори още през есента на миналата година, когато стана ясно, че китайската фирма Chariot Motors ще предостави безвъзмездно на Столична община своя продукт. Предполага се, че превозното средство ще се движи по маршрута на тролейбусна линия номер 11 около една година, в рамките на която инвеститорът ще си направи сметка дали към този момент има смисъл да стъпва на европейския пазар. София е първият град на стария континент, където ще движи електробус с ултракондензатори. В момента такива се движат по улиците на  Ню Йорк и Шанхай.

Иван Костов е убеден в големия потенциал на страната ни по отношение на електрическта мобилност, като според него Бъгария може да се специализира в две посоки. Едната ниша е свързана с разработването на технически модули, а другата е в сферата на услугите. Костов подчерта, че у нас почвата е много добра заради някогашните традиции в областта. Той е оптимист, че тази индустрия може наистина да допринесе да отварянето на голям брой работни места.

Що се отнася до производството на електрически автомобили, за момента българско такова няма, но от клъстера се надяват и работят активно в тази посока. „Надяваме се да се случат нещата в тази сфера, защото и нашият девиз е такъв, че електрическата мобилност в България трябва да стане с българско участие”, коментира още той.

В тази връзка от ИКЕМ все още се надяват на институционална подкрепа, с чиято помощ да се стимулира производството на електромобили. Според Костов като първоначален вариант е удачно да се създаде междуведомствена работна група – между отделните заинтересовани министерства. Тя трябва да се заеме с изготвянето на план за електрическа мобилност на България до 2025 г., както и да разработи пътната карта за това. По този начин ще се създаде предпоставка за създаването на българската индустрия, смята той.

Показателно е, че броят на електрическите превозни средства у нас непрекъснато се увеличава. Например има бум в продажбите на двуколесните превозни средства, каквито са електрическите скутери, а значително се е увеличил и броят на регистрираните хибридни автомобили у нас. Не е за изпускане и фактът, че вече има българин, сдобил се с Tesla Model S, което е знак, че любопитството към тези екоавтомобили не само расте, но и постепенно хората наистина узряват за тях.

Въпреки това зарядната инфраструктура за електрически превозни средства все още е в начална фаза. В края на миналата година колонките наброяваха не повече от 20, което на фона на седемте хиляди, които страната ни трябва да изгради до 2020 година, е нищожно малко. От електромобилния клъстер в момента преговорят с определени мобилни оператори, които да бъдат гръбнакът на една такава национална мрежа от зарядни колонки, коментира още Костов.

Дата: 24.03.2014

Източник: 3e-news.net

Прочетено: 3696