08.04.2014

Национална дискусия "Реформа в управлението на водите", организирана от в. "Стандарт", събра на една маса държавата, общините и бизнеса в опит да намери отговорите на най-важните въпроси в сектора.


По-евтина вода за бизнеса обеща Искра Махайлова. Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще разгледа приетата през 2012 г. Наредба за водните такси и тарифи за технологични нужди, за да облекчи фирмите. Това обеща Искра Михайлова на националната дискусия "Реформа в управлението на водите", организирана от в. "Стандарт". Михайлова покани на разговори фирмите от сектора, за да се вземат мерки, които да направят работата им и ползването на водните източници по-ефективни. Наредбата направи таксите за бизнеса 37 пъти по-високи от тези за потребителите, затрудни изключително работата на компаниите и ни принуди да се откажем от ползването на собствени водоизточници, защото това стана неизгодно, обясни Хараламби Ламбрев от "Свилоза" АД. От бизнеса се обявиха и срещу това, че всички такси, които плащат, не се използват целево, а се разпределят от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). От Българска стопанска камара също подчертаха, че по-голяма част от средствата в предприятието не стигат до бизнеса, а едва 15-20 са договорите за безлихвени кредити, финансирани от ПУДООС.


"Темата трябва да е във фокуса на общественото внимание, защото водата, без която животът ни е немислим, е най-ценният, но и най-оскъдният ресурс на България. Забравяме, че водата идва до домовете и офисите ни отдалеч, по амортизирани тръби, строени преди десетки години. Приемаме я за даденост и забравяме, че трябва да я ценим, да я съхраняваме, да я пречистваме. Затова е похвално усилието на правителство да разработи и приеме на последното си заседание Стратегия за развитие и управление на водоснабдяването и канализацията в Република България", заяви и главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова.


По време на дискусията стана ясно още, че цената за потребителите няма да поскъпва шоково. "Ръст в стойността на услугата може би ще има само в тези региони, в които загубите на вода са много високи, а инвестициите в нови водопроводи и изграждане на пречиствателни станции за отпадни води (ПСОВ) - десетки милиони", коментира министър Михайлова като допълни: "Представете си примерно едно малко общинско ВиК, което инвестира 40 млн. лв. в ПСОВ и канализация. То веднага трябва да започне да начислява амортизационни отчисления върху тази инвестиция, отделно да поддържа тази ПОСВ и да инвестира в цялата услуга. Всичко това са пари, така че няма как да не поскъпне водата в този регион". Но увеличението на цената няма да е правопропорционално, категорична бе тя. Според екоминистъра, "когато това ВиК е инвестирало и за модернизация и на водопроводите и е намалило загубите на вода от 60% на 2%, то ефектът от това ще е намаляване на количеството вода, която плащаме, а от това ще падне и цената й". Така крайният резултат от инвестирането в интегрирани проекти във ВиК сектора за дадения регион ще е или леко поскъпване на водата, или задържане на цената й, категорична бе министър Искра Михайлова.


Проблемът е, че в края на един цял 7-годишен програмен период инвестициите във водния сектор ние сме постигнали скромни резултати, отчете министър Михайлова. Сега сме на етапа на изпълнение на основната част от ОП "Околна среда 2007-2013". Досега са завършени само 10 ПСОВ само за 141 хил. еквивалент жители (е.ж.), а ни предстои до края на 2015 г. да построим 60 ПСОВ за 2,5 млн. е.ж. Обновени са само 151 см канализационна мрежа, а през следващите 19 месеца трябва да обновим още 1925 км. Досега сме направили само 124 км нови водопровода, остават ни още 1367 км. Затова очакваме да почувстваме ефекта от инвестициите от ОПОС 2007-2013 най-рано в началото на 2015 г., смята Михайлова.


Отчитаме резултатите през октомври


Славка Бозукова, главен редактор на в. "Стандарт"


Вестник "Стандарт" като организатор на срещата с бизнеса се ангажира да направи през октомври следваща дискусия за развитието на сектора, в която да се дискутира новата инвестиционна правителствена програма за 2015 г. и специално частта й, която касае сектор "Води". Освен това ние сме готови да съберем всички допълнителни въпроси на бизнеса, ВиК дружествата, научните среди и неправителствените организации към министъра на околната среда и водите Искра Михайлова, така че те да получат писмен отговор от ведомството.


Дискусията е още една стъпка от голямата реформа в управлението на водите, която Министерството на околната среда започна да прави. Постарах се да прочета стратегията и се ужасих от изнесените в нея факти. Оказва се, че над 40% от водопреносната мрежа в България е изградена преди повече от 45 г. Според оценка на Световната банка трябва да инвестираме по 800 млн. лв. годишно, за да подменим тези архаични тръби, от които в някои региони се губи над 60% от скъпоценната течност. Вместо това обаче през последните 8 г. в рехабилитацията на водопроводната мрежа са били влагани под 200 млн. лв. годишно. Само 66% от населението е присъединено към канализация и - още по-лошо, че едва 50% от постъпващата в канализацията вода се пречиства. За да се справим с тези два проблема, пак според стратегията, трябва да инвестираме през следващите 10 години над 12 млрд. лева.


Има риск за инвестициите ни


Жана Величкова, председател на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България


Бутилиращите компании работят в неблагоприятна законова среда, с висок риск за инвестициите. Първо, като концесионери ние сме изключени от възможността за стимули по Закона за насърчаване на инвестициите. Нашата индустрия е регулирана на входа при експлоатацията на находищата по Закона за водите и на изхода при реализацията на продукта по Закона за храните. Необходимо е да се синхронизират тези два закона, така че да не се получават недоразумения. За нашия сектор има европейско изискване, което налага бутилираната минерална вода от едно находище да се продава само под една марка. Разбираме обаче, че в Народното събрание има предложение за законова промяна, която да премахне тази регулация. Това среща твърдото несъгласие на бранша. Защото никой няма да инвестира в утвърждаване на търговска марка при положение, че някой друг може да дойде и да се възползва наготово.


Бутилиращите компании правят немалки инвестиции в сондажи, но тези съоръжения стават собственост на държавата. Затова искаме да се помисли за прилагане на схема, подобна на тази в енергийния сектор, където съоръжения се откупуват от доставчика.


Затруднение за сектора е и изискването всяка година да се актуализират концесионните възнаграждения. Това прави трудно прогнозирането на бизнеса. В Европа има разбиране, че водата не е стока, а благо и заради това нейното бутилиране никъде не е концесионна дейност. В ЕС бутилиращите компании са на разрешителен режим или се прилагат схеми на партньорство и договаряне с държавата. Радваме се, че министърът на околната среда Искра Михайлова ни увери, че е готова да ни покани на разговор за по-адекватна законова рамка, стъпвайки на най-добрите примери в ЕС.


Печалбата да се насочва целево


Иван Иванов, председател на Българска асоциация на водите


Необходимите инвестиции във ВиК сектора на първо време ще дойдат от печалбата на водните оператори. В момента 80% от нея влиза в държавния бюджет, но тя трябва да се обвърже и с инвестициите в сектора. Неизплатените от водни такси пък трябва да отидат директно в системата и да се освободят от лихви, за да не се плащат в крайна сметка те от хората. Нужна е и по-добра координация и планиране при усвояването на средствата по европрограмите и особено на ОПОС, Програмата за развитие на селските райони и ПУДООС. Трябва да се помисли и за координацията между общините и Вик операторите, тъй като първите често са възложители, а вторите изпълнители на проекти и трябва да е ясно след приключването им при евентуални дефекти кой носи отговорността. ДКЕВР трябва да се ангажира по-ефективно с водния сектор. В момента комисията се явява спирачка при определяне на инвестициите и цените на услугата. Трябва да се реши и проблемът с кръстосване на субсидирани цени. В момента не е ясно защо при две нови пречиствателни станции например за една и съща услуга се плаща двойно от едните потребители.


Язовирите пълни напук на сушата


Язовирите, ангажирани във водоснабдяването на страната, не са максимално пълни, но са в нормално състояние. Това обясни министър Искра Михайлова в отговор на въпрос на главния редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова. Това ще рече, че в регионите, където от години е имало воден режим, най-вероятно тази година също ще има, посочи Михайлова. При съмнения, че в определен район може да възникне дефицит на вода, ще наложим ограничителни мерки на големите водоползватели, като намалим разрешените годишни водни лимити. Това заяви инж. Никола Кърнолски, директор на Басейнова дирекция, Пловдив. Ние финансирахме доста обекти за водоснабдяване и със средства от ПУДООС и по Програмата за борба с безводието на МРР, обясни още министър Михайлова. Когато тези проекти се реализират, ще решим проблема с водоснабдяването на доста населени места, категорична бе министър Искра Михайлова.


И ВиК-та с лицензи


Правят специален закон за операторите


Да се въведе лицензионен режим и за водните оператори, подобен на този за енергийните дружества, настояват от Държавната комисия за водно и енергийно регулиране. Това обясни Ивайло Касчиев, началник отдел "Ценово регулиране и бизнес планове на ВиК услуги" в ДКЕВР но време на Националната дискусия "Реформа в управлението на водите". Като пропуск експертът отчита и факта, че частните водни оператори не се включват в стратегиите и нормативните документи за развитие на сектора. Според Касчиев ДКЕВР в момента не може да влияе при определянето на цените на услугите, ако липсват представени бизнес планове. Той подчерта, че често инвестиционните разходи на водните дружества са прикривани като оперативни, за да се намали печалбата на ВиК-та и съответно внасяните в бюджета средства. Касчиев коментира и предстоящото окрупняване на съществуващите 53 дружества в 28 водни оператора. Икономически по-изгодно е да се управлява дружество, което обслужва поне 300 000 души, обясни той. Държавата трябва да помисли за повече варианти за публично-частно партньорство и привличане на външно финансиране от големи международни институции и банки в сектора, посъветва директорът "Партньорски проекти" в "Софийска вода" Любомир Филипов. Секторът може да привлече външно финансиране за проектите, които генерират приходи, тъй като европарите се отпускат предимно за дейности, които не носят такава възвръщаемост, обясни и представителят на ЕБВР Илия Кардашлиев.


Истинската реформа във ВиК отрасъла задължително минава през написването на специализиран закон за ВиК сектора, такъв, какъвто има и за енергетиката. Това заяви Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите. За съжаление от 10 години говорим, че е необходим нов закон за ВиК сектора, но досега така и не е започнало изработването му, подчерта Иванов.


Наистина отдавна е вече време да има нов закон за ВиК сектора, коментира от своя страна министър Искра Михайлова. Не можем до безкрайност да правим промени в Закона за водите, който става нечитаем от толкова много изменения, камо ли да се прилага качествено на практика. Но в момента имаме много спешни срокове за решаване на въпроса за собствеността, като и прави корекции на Закона за водите, веднага след което ще започнем работа и по новия закон, допълни Михайлова.


Операторите с шанс за пари от Брюксел


ВиК дружествата ще могат да бъдат директни бенефициенти по ОП "Околна среда". Тази възможност е включена в последния вариант на програмата, който в момента се обсъжда в Брюксел. Това обяви министърът на околната среда и водите Искра Михайлова по време на дискусията "Реформа в управлението на водите", организирана от в. "Стандарт". За да бъде работата на дружествата по-ефективна, е нужно да се въведе система за анализ и сравняване на дейността на водните дружества, категоричен бе Сава Савов от ВиК-Русе. Критериите за това обаче трябва да са съизмерими с дейността на дружествата, за да не се стигне дотам да се сравняват ябълки и круши, допълни Савов. Според него принципът цената да се определя солидарно за целия регион е справедлив, като около това мнение се обедини и Атанас Стоев от ВиК-Хасково. При одобрение на бизнес плановете им да се включва и ръст на цената и на работната заплата, обясни Манол Генов от ВиК-Пловдив.

Копирано от standartnews.com

Национална дискусия "Реформа в управлението на водите", организирана от в. "Стандарт", събра на една маса държавата, общините и бизнеса в опит да намери отговорите на най-важните въпроси в сектора.

По-евтина вода за бизнеса обеща Искра Махайлова. Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще разгледа приетата през 2012 г. Наредба за водните такси и тарифи за технологични нужди, за да облекчи фирмите. Това обеща Искра Михайлова на националната дискусия "Реформа в управлението на водите", организирана от в. "Стандарт". Михайлова покани на разговори фирмите от сектора, за да се вземат мерки, които да направят работата им и ползването на водните източници по-ефективни.

Наредбата направи таксите за бизнеса 37 пъти по-високи от тези за потребителите, затрудни изключително работата на компаниите и ни принуди да се откажем от ползването на собствени водоизточници, защото това стана неизгодно, обясни Хараламби Ламбрев от "Свилоза" АД. От бизнеса се обявиха и срещу това, че всички такси, които плащат, не се използват целево, а се разпределят от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). От Българска стопанска камара също подчертаха, че по-голяма част от средствата в предприятието не стигат до бизнеса, а едва 15-20 са договорите за безлихвени кредити, финансирани от ПУДООС.

"Темата трябва да е във фокуса на общественото внимание, защото водата, без която животът ни е немислим, е най-ценният, но и най-оскъдният ресурс на България. Забравяме, че водата идва до домовете и офисите ни отдалеч, по амортизирани тръби, строени преди десетки години. Приемаме я за даденост и забравяме, че трябва да я ценим, да я съхраняваме, да я пречистваме. Затова е похвално усилието на правителство да разработи и приеме на последното си заседание Стратегия за развитие и управление на водоснабдяването и канализацията в Република България", заяви и главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова.

По време на дискусията стана ясно още, че цената за потребителите няма да поскъпва шоково. "Ръст в стойността на услугата може би ще има само в тези региони, в които загубите на вода са много високи, а инвестициите в нови водопроводи и изграждане на пречиствателни станции за отпадни води (ПСОВ) - десетки милиони", коментира министър Михайлова като допълни: "Представете си примерно едно малко общинско ВиК, което инвестира 40 млн. лв. в ПСОВ и канализация.

То веднага трябва да започне да начислява амортизационни отчисления върху тази инвестиция, отделно да поддържа тази ПОСВ и да инвестира в цялата услуга. Всичко това са пари, така че няма как да не поскъпне водата в този регион". Но увеличението на цената няма да е правопропорционално, категорична бе тя. Според екоминистъра, "когато това ВиК е инвестирало и за модернизация и на водопроводите и е намалило загубите на вода от 60% на 2%, то ефектът от това ще е намаляване на количеството вода, която плащаме, а от това ще падне и цената й". Така крайният резултат от инвестирането в интегрирани проекти във ВиК сектора за дадения регион ще е или леко поскъпване на водата, или задържане на цената й, категорична бе министър Искра Михайлова.

Проблемът е, че в края на един цял 7-годишен програмен период инвестициите във водния сектор ние сме постигнали скромни резултати, отчете министър Михайлова. Сега сме на етапа на изпълнение на основната част от ОП "Околна среда 2007-2013". Досега са завършени само 10 ПСОВ само за 141 хил. еквивалент жители (е.ж.), а ни предстои до края на 2015 г. да построим 60 ПСОВ за 2,5 млн. е.ж. Обновени са само 151 см канализационна мрежа, а през следващите 19 месеца трябва да обновим още 1925 км. Досега сме направили само 124 км нови водопровода, остават ни още 1367 км. Затова очакваме да почувстваме ефекта от инвестициите от ОПОС 2007-2013 най-рано в началото на 2015 г., смята Михайлова.

Отчитаме резултатите през октомври

Славка Бозукова, главен редактор на в. "Стандарт"

Вестник "Стандарт" като организатор на срещата с бизнеса се ангажира да направи през октомври следваща дискусия за развитието на сектора, в която да се дискутира новата инвестиционна правителствена програма за 2015 г. и специално частта й, която касае сектор "Води". Освен това ние сме готови да съберем всички допълнителни въпроси на бизнеса, ВиК дружествата, научните среди и неправителствените организации към министъра на околната среда и водите Искра Михайлова, така че те да получат писмен отговор от ведомството.

Дискусията е още една стъпка от голямата реформа в управлението на водите, която Министерството на околната среда започна да прави. Постарах се да прочета стратегията и се ужасих от изнесените в нея факти. Оказва се, че над 40% от водопреносната мрежа в България е изградена преди повече от 45 г. Според оценка на Световната банка трябва да инвестираме по 800 млн. лв. годишно, за да подменим тези архаични тръби, от които в някои региони се губи над 60% от скъпоценната течност.

Вместо това обаче през последните 8 г. в рехабилитацията на водопроводната мрежа са били влагани под 200 млн. лв. годишно. Само 66% от населението е присъединено към канализация и - още по-лошо, че едва 50% от постъпващата в канализацията вода се пречиства. За да се справим с тези два проблема, пак според стратегията, трябва да инвестираме през следващите 10 години над 12 млрд. лева.

Има риск за инвестициите ни

Жана Величкова, председател на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България

Бутилиращите компании работят в неблагоприятна законова среда, с висок риск за инвестициите. Първо, като концесионери ние сме изключени от възможността за стимули по Закона за насърчаване на инвестициите. Нашата индустрия е регулирана на входа при експлоатацията на находищата по Закона за водите и на изхода при реализацията на продукта по Закона за храните.

Необходимо е да се синхронизират тези два закона, така че да не се получават недоразумения. За нашия сектор има европейско изискване, което налага бутилираната минерална вода от едно находище да се продава само под една марка. Разбираме обаче, че в Народното събрание има предложение за законова промяна, която да премахне тази регулация. Това среща твърдото несъгласие на бранша. Защото никой няма да инвестира в утвърждаване на търговска марка при положение, че някой друг може да дойде и да се възползва наготово.

Бутилиращите компании правят немалки инвестиции в сондажи, но тези съоръжения стават собственост на държавата. Затова искаме да се помисли за прилагане на схема, подобна на тази в енергийния сектор, където съоръжения се откупуват от доставчика.

Затруднение за сектора е и изискването всяка година да се актуализират концесионните възнаграждения. Това прави трудно прогнозирането на бизнеса. В Европа има разбиране, че водата не е стока, а благо и заради това нейното бутилиране никъде не е концесионна дейност. В ЕС бутилиращите компании са на разрешителен режим или се прилагат схеми на партньорство и договаряне с държавата. Радваме се, че министърът на околната среда Искра Михайлова ни увери, че е готова да ни покани на разговор за по-адекватна законова рамка, стъпвайки на най-добрите примери в ЕС.

Печалбата да се насочва целево

Иван Иванов, председател на Българска асоциация на водите

Необходимите инвестиции във ВиК сектора на първо време ще дойдат от печалбата на водните оператори. В момента 80% от нея влиза в държавния бюджет, но тя трябва да се обвърже и с инвестициите в сектора. Неизплатените от водни такси пък трябва да отидат директно в системата и да се освободят от лихви, за да не се плащат в крайна сметка те от хората. Нужна е и по-добра координация и планиране при усвояването на средствата по европрограмите и особено на ОПОС, Програмата за развитие на селските райони и ПУДООС.

Трябва да се помисли и за координацията между общините и Вик операторите, тъй като първите често са възложители, а вторите изпълнители на проекти и трябва да е ясно след приключването им при евентуални дефекти кой носи отговорността. ДКЕВР трябва да се ангажира по-ефективно с водния сектор. В момента комисията се явява спирачка при определяне на инвестициите и цените на услугата. Трябва да се реши и проблемът с кръстосване на субсидирани цени. В момента не е ясно защо при две нови пречиствателни станции например за една и съща услуга се плаща двойно от едните потребители.

Язовирите пълни напук на сушата

Язовирите, ангажирани във водоснабдяването на страната, не са максимално пълни, но са в нормално състояние. Това обясни министър Искра Михайлова в отговор на въпрос на главния редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова. Това ще рече, че в регионите, където от години е имало воден режим, най-вероятно тази година също ще има, посочи Михайлова. При съмнения, че в определен район може да възникне дефицит на вода, ще наложим ограничителни мерки на големите водоползватели, като намалим разрешените годишни водни лимити. Това заяви инж. Никола Кърнолски, директор на Басейнова дирекция, Пловдив. Ние финансирахме доста обекти за водоснабдяване и със средства от ПУДООС и по Програмата за борба с безводието на МРР, обясни още министър Михайлова. Когато тези проекти се реализират, ще решим проблема с водоснабдяването на доста населени места, категорична бе министър Искра Михайлова.

И ВиК-та с лицензи

Правят специален закон за операторите

Да се въведе лицензионен режим и за водните оператори, подобен на този за енергийните дружества, настояват от Държавната комисия за водно и енергийно регулиране. Това обясни Ивайло Касчиев, началник отдел "Ценово регулиране и бизнес планове на ВиК услуги" в ДКЕВР но време на Националната дискусия "Реформа в управлението на водите". Като пропуск експертът отчита и факта, че частните водни оператори не се включват в стратегиите и нормативните документи за развитие на сектора. Според Касчиев ДКЕВР в момента не може да влияе при определянето на цените на услугите, ако липсват представени бизнес планове. Той подчерта, че често инвестиционните разходи на водните дружества са прикривани като оперативни, за да се намали печалбата на ВиК-та и съответно внасяните в бюджета средства. Касчиев коментира и предстоящото окрупняване на съществуващите 53 дружества в 28 водни оператора.

Икономически по-изгодно е да се управлява дружество, което обслужва поне 300 000 души, обясни той. Държавата трябва да помисли за повече варианти за публично-частно партньорство и привличане на външно финансиране от големи международни институции и банки в сектора, посъветва директорът "Партньорски проекти" в "Софийска вода" Любомир Филипов. Секторът може да привлече външно финансиране за проектите, които генерират приходи, тъй като европарите се отпускат предимно за дейности, които не носят такава възвръщаемост, обясни и представителят на ЕБВР Илия Кардашлиев.

Истинската реформа във ВиК отрасъла задължително минава през написването на специализиран закон за ВиК сектора, такъв, какъвто има и за енергетиката. Това заяви Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите. За съжаление от 10 години говорим, че е необходим нов закон за ВиК сектора, но досега така и не е започнало изработването му, подчерта Иванов.

Наистина отдавна е вече време да има нов закон за ВиК сектора, коментира от своя страна министър Искра Михайлова. Не можем до безкрайност да правим промени в Закона за водите, който става нечитаем от толкова много изменения, камо ли да се прилага качествено на практика. Но в момента имаме много спешни срокове за решаване на въпроса за собствеността, като и прави корекции на Закона за водите, веднага след което ще започнем работа и по новия закон, допълни Михайлова.

Операторите с шанс за пари от Брюксел

ВиК дружествата ще могат да бъдат директни бенефициенти по ОП "Околна среда". Тази възможност е включена в последния вариант на програмата, който в момента се обсъжда в Брюксел. Това обяви министърът на околната среда и водите Искра Михайлова по време на дискусията "Реформа в управлението на водите", организирана от в. "Стандарт". За да бъде работата на дружествата по-ефективна, е нужно да се въведе система за анализ и сравняване на дейността на водните дружества, категоричен бе Сава Савов от ВиК-Русе.

Критериите за това обаче трябва да са съизмерими с дейността на дружествата, за да не се стигне дотам да се сравняват ябълки и круши, допълни Савов. Според него принципът цената да се определя солидарно за целия регион е справедлив, като около това мнение се обедини и Атанас Стоев от ВиК-Хасково. При одобрение на бизнес плановете им да се включва и ръст на цената и на работната заплата, обясни Манол Генов от ВиК-Пловдив.

Дата: 08.04.2014

Източник: В. Стандарт/standartnews.com

Прочетено: 2370