17.04.2014

Ако досега България губеше европейски фондове за земеделие просто защото не успяваше да усвои пари в срок, сега правителството на Орешарски за пръв път е изправено пред риска да трябва да връща на Брюксел вече разпределени средства. Сумата, в черния сценарий на санкции, е неизвестна, но проверката е за вече одобрени проекти по програмата за селските райони на стойност почти 400 млн. евро. Естествено има шанс управляващите да убедят Европейската комисия, че всичко е по правилата, и загуба на пари въобще да няма.

Какъв е проблемът

Казусът обхваща последната финансова година, която е от октомври 2012 - октомври 2013, т.е. при правителството на ГЕРБ, служебното и кабинетът на Орешарски. През периода България е изплатила 396 млн. евро по проекти от Програмата за развитие на селските райони, като сумата е била възстановена на страната от ЕК. Същевременно обаче правилата изискват т.нар. счетоводно уравняване на сметките, което се прави за всички държави членки. То трябва да стане до април 2014 г. и след като бъде получен доклад и от Сертифициращия орган по програмата, като в случая с България това е Delloite. Причината за липсата на одобрение е, че проверката е установила пропуски. Това се случва за пръв път на България.

Така в следващите месеци страната ще трябва да изпрати обяснения по тях в Брюксел, от които зависят и по-нататъшните действия на комисията. Вчера пред "Капитал Daily" говорителят на дирекция "Земеделие" в ЕК Роджър Уайт обясни, че Брюксел се нуждае от повече време за проверка на направените разходи по програмата. От земеделското министерство пък съобщиха, че ще се борят за спасяване на средствата.

Къде са пропуските

Въпреки че вчера земеделското министерство даде специална пресконференция по темата, така и не стана напълно ясно какви точно пропуски са открити при разплащанията на проекти от програмата през изминалата финансова година. От обясненията на зам.-министъра на земеделието Явор Гечев се разбра, че България е съгласна, че в някои обществени поръчки може да има пропуски. Така например той обясни, че има случай, в който поръчка за строителни дейности е спечелена на база предоставена гаранция от 100 години (по неофициална информация става въпрос за общински проект за реконструкция на мост), а при друга победителят е избран заради къс срок на изпълнение на строителните дейности, но впоследствие той е бил удължен с допълнителен протокол. Според Гечев обаче страната ще оспорва констатираните слабости при превеждането на авансови средства на общините, както и при прехвърлянето на пари от програмата към гаранционен фонд.
Въпреки че не стана ясно какви точно са новите констатации, през последните месеци България получи няколко писма с описани проблеми именно за общините и фонда. Например има случаи, при които общините са получили по-високи от допустимите аванси по проекти.

По неофициална информация на "Капитал Daily" има открити нарушения и по други мерки от програмата - за проекти в горския сектор и преработвателната промишленост, както и за развитие на туристически дейности от общини.

Дата: 17.04.2014

Източник: capital.bg

Прочетено: 1681