12.05.2014

България е в дъното на европейската класация по производителност на труда. Това показват данните на Евростат.
 
Заедно с румънците имаме най-негативни резултати сред държавите в Евросъюза. Отличниците са Норвегия, Люксембург и Белгия. Трудът там е далеч по-резултатен от средните нива за континента.
 
Същата е ситуацията и със заплащането. Средно за час българинът получава под 4 евро, а румънецът - малко над 4 евро. Шведите и датчаните са най-облагодетелствани с около 40 евро на час. 
 
Как ще ги стигнем европейците и техните доходи? Едва ли ще е лесно, тъй като заплатите у нас са над 10 пъти по-ниски от доходите в Скандинавието, например. Мариян Илиев работи като бояджия. За час заработва около 10 лева. В Испания за този труд би взел над 30 лева. 
 
Втори случай. Този път компютърен специалист. У нас взима около 1000 лева месечно. Във Великобритания неговият труд би струвал 5 хиляди евро. Крум Крумов признава, че тези пари са поносими за сам човек, ако обаче трябва да издържа цяло семейство би му било много трудно.
 
Междувременно, работодателите прогнозират ръст на заплатите в реалния сектор през тази година с около 5%.
 
„Ръстът на доходите у нас е най-високият в ЕС. Това е така, заради ниската база и догонващото развитие”, обясни Васил Велев от Асоциация на индустриалния капитал в България.  
 
Според синдикатите увеличението на заплатите е възможно. Дори бил възможен и по-голям процент. Проблемът според тях обаче е друг – в Кодекса на труда няма определен механизъм за това как се определя основната работна заплата. 
 
Иван Нейков от Балканския институт по труда представи друга хипотеза. При криза, според него, работодателите режат първо инвестициите в условията на труд и в квалификацията на персонала.
 
„Много българи отиват с отвращение на работа. Краката те водят на работа, а сърцето те дърпа обратно. Защото така се е случило, че правиш онова, което не понасяш”, обясни той.
 
А истината според синдикалиста Константин Тренчев е в натиска върху работодателя и уточнява: „Просто сме си завоювали позицията на хора, които се съгласяват с всичко и не си гонят интересите.”
 
А това, че у нас имаме сравнително много почивни дни през годината заблуждава. По брой заработени часове на седмичен принцип се нареждаме сред "работливите" държави.

Дата: 12.05.2014

Източник: Novanews.bg

Прочетено: 3213