13.05.2014

Намаляването на таксите на Агенцията по вписванията ще спести на гражданите и бизнеса близо 7 млн. лв. до края на годината. Това съобщи на конференция „С лице към бизнеса и добрите европейски практики“ вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова. Тя посочи, че тези средства може да бъдат инвестирани в икономиката, вместо да отидат за административни такси.

Златанова отчете, че правителството вече е намалило административната тежест за гражданите и бизнеса. С 50% са намалени таксите при издаване на удостоверения от Имотния регистър, а със 77% - при издаване на копие от документ. Ефектът от намалението от февруари до април е близо 1 млн. лв.

Намаляването на таксите за регистър БУЛСТАТ е довело също за два месеца до ефект от близо 34 хил. лв., а при таксите за Търговския регистър спестените на бизнеса средства са над 512 хил. лв.

Венцислав Спиридонов, изпълнителен директор на Агенцията по вписванията, посочи, че се работи по подобряването и на регистрите, за които Агенцията отговаря: Имотен регистър, БУЛСТАТ и Търговски регистър.

Зам.-министърът на правосъдието Сабрие Сапунджиева отбеляза, че при очакваните промени в Закона за кадастъра и имотния регистър акцентът е върху сигурността на сделките, а не върху облекчаването на администрацията.

На въпрос дали се работи по закон за частния фалит Златанова отговори, че се прави анализ на европейската практика.

Дата: 13.05.2014

Източник: Investor.bg

Прочетено: 1357