29.05.2014

Четири обединения и една компания поискаха да изградят многофункционалната спортна зала "Арена Бургас", стана ясно след крайния срок за подаването на оферти. Два месеца след като Бургас обяви един от най-големите си търгове, потенциалните кандидати в надпреварата са сред най-големите компании в бранша.

Игри на едро

Сред участниците са обичайните български играчи в големите тръжни процедури като "Главболгарстрой" - единствената компания, която кандидатства самостоятелно за изграждането на обекта.
Сред другите големи компании са фирмите в консорциум "Дворана", който е учреден преди месец. Водеща в обединението е "Водстрой 98", която се свързва с Цветан Василев и КТБ, "Понстройинженеринг", чийто собственик Милко Милков е близък на премиера Пламен Орешарски и компанията е сред избраните строителите на "Южен поток".

Третият партньор в консорциума е "Билдникс", собственост на бургаския предприемач и председател на областното представителство на Камарата на строителите в България в Бургас Николай Николов. Третият кандидат е обединение "Анхело Бургас 2014" с водеща фирма Euro Alliance (бивше "Адвал"), която е специализирана в тунелното строителство и изграждането на големи инфраструктурни проекти, включително софийското метро. Компанията има богат международен опит, а последният изпълнен проект, чиято обща стойност надхвърля 50 млн. евро, беше най-големият пътен тунел в Сърбия - "Манайле". В дружеството влиза и софийската фирма "Буларт".

Друг участник в обществената поръчка е "Обединение Арена Бургас 2014", в което влизат "Телекомплект" АД, "Стройкомерс", "Макс ковъринг" и "Тилев архитекти" - проектанти на спортната зала "Арена Армеец" в София. "Телекомплект" са строители на фармацефтичните заводи на "Софарма".
Последният потенциален строител е консорциум "Кордеел АТМ Арена" между строителната компания "Кордеел - България" (дъщерно дружество на белгийската компания), изградила Mall Bulgaria, и архитектурно студио АТМ. 

Обектът

Спортният обект е с индикативна стойност 32 млн. лв. без ДДС, като изграждането ще бъде поетапно. Причината е, че общината има осигурено финансиране в размер на 5 млн. лв. от държавния фонд "Растеж и устойчиво развитие на регионите" само за първия етап от проекта. Въпреки липсващите средства залата се очаква да бъде готова в края на 2016 г., тъй като срокът за строителни дейности е до две години и половина след подписване на договора. Предстои комисията да разгледа техническите предложения на участниците и да бъдат обявени и оферираните цени, но в случая предложената цена ще играе най-малка роля в класирането, тъй като е с тежест 30%, а най-голямо значение има идейното решение и изпълнението му – 60%. За срока на работа ще се дават 10%. С първоначалните 5 млн. лв. ще бъде изграден първият етап от спортния комплекс - изготвяне на работен проект и изграждане на приземния и първия етаж.

Местните власти се надяват, че ще успеят да намерят останалите средства от европейските програми през новия програмен период, като в момента се уточнява кандидатстването. Необходимите 32 млн. лв. бяха част от общо 72 млн. лв., за които Бургас кандидатства с пет проекта за финансиране от публичния фонд, но държавата отпусна само 5 млн. лв.

Многофункционалната зала ще се намира в комплекс "Изгрев" върху бивш военен терен от близо 47 дка, по-известен в морския град като "Дивизията". Обектът ще бъде с капацитет от 6500 места и ще осигурява условия за провеждането на различни видове местни, национални и международни състезания. Ще бъдат изградени и тренировъчен блок, зали за конференции, кабини за превод на състезанията и площи за обществено обслужване. Откритите зелени зони и тези за отдих и спорт ще са около 60% от терена за сметка на застрояването. "Арена Бургас" ще бъде и енергийно ефективна, предвидени са и големи зони за паркиране, включително велоалеи, свързани с градската мрежа.

Дата: 29.05.2014

Източник: в. Капитал

Прочетено: 3871