31.05.2014

Слаломите около законите и неспазването на финансовата дисциплина остават "запазена марка" на държавните ведомства, общините, лечебните заведения и фирмите, които имат държавно или общинско участие или са задължени да провеждат обществени поръчки. Това разкрива годишният отчет на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), приет от правителството.

През 2013 г. агенцията е проверила 2484 обществени поръчки на стойност близо 2.55 млрд. лева. При 55% от тях - или в 1376 процедури, са установени нарушения - както формални, така и груби.

АДФИ посочва в отчета си, че здравеопазването е било на фокус в работата й като особено рискова област. При планирани и извършени през 2013 г. финансови инспекции в 159 лечебни заведения за изразходването на парите, преведени им от Националната здравноосигурителна каса, са установени системни грешки и нарушения, включително непровеждане на процедури за доставки на лекарства, медицински консумативи и др. Ресурсът, който лечебните заведения гълтат от здравната каса, се увеличава доста бързо, като за периода 2009 - 2012 г. е нараснал от 977.6 милиона на 1.448 млрд. лева. 

През годината са извършени 47 финансови инспекции на получатели на средства по фондове и програми на ЕС. В 51 договора за финансиране са установени нарушения при изразходването на европарите, като най-много са по програмите "Регионално развитие" и "Развитие на селските райони" - съответно 20 и 19. В 41 от договорите нередностите са при възлагането и изпълнението на дейности. В три от случаите инспекторите от АДФИ открили, че са плащани суми за строителство, без изобщо да са вършени строителни работи. Само при една ревизия е открито неправомерно плащане на агросубсидии, става ясно от доклада.

През 2013 г. в АДФИ са постъпили 619 сигнала, жалби и искания за извършване на финансови инспекции. По 223 от тях е започнала работа. 61% от данните за нарушения се потвърждават, посочват от ведомството на Гинка Драганинска. Над 70% от сигналите за нарушения на бюджетната, финансово-стопанската и отчетната дейност във ведомства, общини, държавни и общински фирми са подадени от бизнеса и от граждани. 14% са искания от Сметната палата и Агенцията за обществени поръчки за проверки на съмнителни процедури и договори. 21 от случаите са подадени от Министерския съвет и финансовия министър. 72 са постановления от прокуратурата за възлагане на инспекции в 80 обекта.

ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ

Във всеки трети от проверените 2484 договора за възлагане на обществени поръчки са погазени принципите за публичност, прозрачност и честна конкуренция. В 522 случая за близо 270 млн. лева е заобиколено законовото изискване за провеждане на обществена поръчка, което означава, че не е имало състезание, а изпълнителят е бил "назначен". В 146 случая става дума за договори за малки обществени поръчки, при които не са събрани три оферти. В 27 от проверените търгове и конкурси възложителите са предрешили резултата, като със заложените условия са дали предимство на определен кандидат или са сложили бариери за участие, което е стеснило кръга на допустимите кандидати. В други 38 случая неправомерно са сключвани анекси, с които са изменяни вече договорени цени, срокове за изпълнение и др. А 44 поръчки вместо след открито състезание са възложени чрез по-непрозрачни процедури - договаряне по покана или договаряне без обявление. В 24% от поръчките пък са нарушени процедурните изисквания.

Дата: 31.05.2014

Източник: в-к "Сега"

Прочетено: 1623