19.06.2014

Служебният кабинет трябва да е еднакво отдалечен от всички партии и от президентството. Т.е. трябва да е абсолютно политически неутрален. Това е много важно в периода на политическото противопоставяне, каквото има днес.

Най-същественото е той да запази финансовата стабилност на страната, включително стабилността на банковата ни система, към която политиците ни напоследък проявяват особен интерес. Необходимо е да се възвърне доверието в българската икономика, защото политическата нестабилност води и до нестабилност в икономиката. А именно тя определя просперитета на нацията, включително повишаване доходите на населението. Трябва да се направи и подготовка за реформи в здравеопазването, включително в образователната и пенсионната система. Това е крайно необходимо, защото те много закъсняха. Разбира се, не е нормално едно времено правителство, като служебното, да направи всичко, но тук говорим за концепции, които да помогнат на следващото да ги направи.

Добре е всичко това да стане с широкото участие на гражданското общество. Ако трябва да дам някакъв съвет на бъдещия временен кабинет, то е да бъдат прекратени спекулациите с крупните проекти в страната като "Южен поток", "Белене" и др. Не бива да забравяме, че не страната ни, а друг е консуматор на газа, който ще минава през България. Главното е обществото да бъде държано в пълна информираност, както по развитието на икономическите, така и на политическите процеси.

А когато има информираност, има и прозрачност. Като цяло работата и задачата на едно служебно правителство са да осигури честен изборен процес, тоест да не се разрешава купуването на гласове, а политическите сили да не участват и да не организират задкулисно диктуване на този предизборен процес.

Предишният такъв кабинет на Марин Райков се справи по отношение на финансовата стабилност, но при него се забелязваше политическа пристрастност при вземането на определени политически решения. Костинбродският случай, например, беше пълно безумие. Как така ще се позволява безконтролно печатане на бюлетини?

Това постави под съмнение и коректността на изборите. Сега печатането на бюлетини е в ръцете на БНБ, а това означава, надявам се, че няма да има некоректни действия.

Публикувано във в-к "Преса", 19.06.2014 г.

Дата: 19.06.2014

Източник: БСК/в-к "Преса"

Прочетено: 2651