02.07.2014

„БНБ лесно може да проследи в последните 3 до 5 дни преди „Черния петък” кой е теглил и кое е масовото изтегляне, което да наруши ликвидността на банката. Никога не съм твърдял, че е давана заповед за теглене на пари накуп, но за да има такова масово изтегляне или е имало подклаждане, или е преднамерено действие на фирми”, каза в студиото на „Здравей, България” изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев.

„БНБ може да провери дали има целенасочена атака към банката. Дори имаше опит да се проиграе ефектът на доминото и да бъде атакувана и друга банка. Това в никакъв случай не е полезно за българската икономика”, категоричен бе той.

„Освен фирми, има и институции, които са с блокирани средства в банките. Това е изключително драматично. Управляващите обаче направиха много интелигентен ход – съкратиха ликвидността на другите банки и я прехвърлиха към тези с ниска такава”, допълни експертът.

„Не мисля, че в хаотична държава като нашата коментирането на банковата сфера в медиите може да е опасно. Вероятно е така само за няколко избрани хора”, допълни анализаторът на Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов.

Двамата експерти коментираха и ситуацията около правителството и предстоящите предсрочни избори. „Проблемът е особено критичен за България, тъй като в момента се разпределя финансирането от ЕС за периода 2014-2020 г. Трябва да стане ясно кой ще подготви нещата и как ще защитим структурните фондове. Практиката ни показва, че тъкмо когато успеем да „обучим” правителството, то се сменя”, каза Данев.

Промяна на администрацията сега обаче означава заплаха за договорките по отношение на европейските фондове, както и за бюджета за 2015 година, посочи още той.

Според него служебният премиер трябва да бъде фигура, равноотдалечена от партиите и президентството и на фона на ситуацията днес е по-добре той да е финансист. Според Данев подуправителят на БНБ Калин Христов е подходяща кандидатура.

 

Дата: 02.07.2014

Източник: Нова ТВ

Прочетено: 3442