03.07.2014

овишаване на ефективността при дейността на публичните предприятия и подобряването на финансовите им резултати. Това е целта на промените, заложени в проекта за Закон за публичните предприятия, изготвен от Министерския съвет.

Вносителите изтъкват в своите мотиви, че досега законодателството, регламентиращо управлението на държавни предприятия е разпокъсано, липсват и разписани правила за определени процедури при управлението на дружествата. В същото време държавните дружества изработват 10% от брутния вътрешен продукт на страната и осигуряват 10% от работните места, допълват още от Министерския съвет.

Като цяло държавните дружества работят различно - едни генерират големи загуби, но други се справят добре във финансово отношение. Затова и обобщаването на нормативната уредба и частичното й допълване цели по-ефективното управление на тези дружества, е казано още в мотивите. 

Законопроектът дава определения за държавно и общинско предприятие, как се образуват, прехвърлят и закриват подобни предприятия. Дават се и насоки за тяхното управление.

Текстовете касаят и един спорен в последните седмици момент, а именно срокът за публикуването на финансовите отчети на държавните предприятия. Според новия закон това ще става до 25 април на следващата година. Тримесечните отчети пък ще се внасят до 25-о число на месеца, следващ отчетния период.

Припомняме, че споровете относно отчетността на държавните дружества възникна около Националната електрическа компания (НЕК). Дружеството се позова на Закона за счетоводството, макар да има действащо постановление на Министерския съвет, и обяви, че ще публикува своите отчети за дейността през 2013 година до края на юли, а не до 25 април, каквито са изискванията в постановлението. НЕК не е внасяла и тримесечни отчети за дейността си през тази година.

В проектозакона е описана и процедурата, чрез която годишните финансови отчети на държавните дружества стават достояние на обществото – до 30 април съответните министерства, под чиято шапка работят държавните предприятия, трябва да изпратят документите до Министерството на финансите. В срок от три работни дни от получаването им финансовото министерство ги публикува на официалната си страница в интернет.

За тримесечните отчети срокът за изпращане във финансовото министерство е до 30-о число на месеца. Информацията се публикува на сайта на Министерството на финансите също в тридневен срок.

До 31 юли органите, които управляват държавните дружества, ще правят „обосновани предложения до министъра на финансите за разпределяне на печалбата", е записано още в проекта за нов закон. Предложението ще се основава на финансовите резултати – получени и очаквани, натрупаните резерви, показателите за ликвидност и нивото на задлъжнялост на дружеството. Целта е да не бъдат източвани държавни предприятия, посочват авторите на текстовете.

Законът обаче регламентира, че министърът на финансите ще може да прави предложения за допълнителни вноски от предприятията в държавния бюджет „за целите на текущото изпълнение на консолидираната фискална програма”.

При своята дейност публичните предприятия могат да отдават под наем своите имоти, но само чрез търг и при начална цена на наема, не по-ниска от пазарните стойности на наема за сходни по параметри обекти, както и да възлагат договори за различни услуги, но чрез обществени поръчки.

Текстовете на новия закон за публикувани за обсъждане на портала за обществени консултации. Авторите очакват мненията на заинтересовани страни до 16 юли.

Дата: 03.07.2014

Източник: Investor.bg

Прочетено: 1972