08.07.2014

вж. ВИДЕО  I СНИМКИ

***

За повече политическа култура и култура на диалог, както и за спешно приемане на актуализации на бюджетите на НЗОК и републиканския бюджет призова изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев по време на днешната среща на ПГ на ГЕРБ с ръководителите на национално представителните работодателски и синдикални организации. Срещата бе инициирана от ГЕРБ, а повод за нея стана безпрецедентната съвместна декларация на социалните партньори от 06.07.2014 г., с която те поискаха национално отговорно поведение от страна на политическите партии и спиране на изкуственото нагнетяване на напрежение, водещо до икономически проблеми.

Наблюдаваме пълен произвол в работата на парламента. Всички закони се приемат без оценка на въздействието. Законите са лоши и обидни за българското общество и нарушават бизнес средата“, каза Божидар Данев и посочи като пример законите за банките, за търговските вериги, за земята и др. Той допълни, че представителите на бизнеса очакват от политиците съгласие по големите енергийни проекти, реформи в енергийната система и, преди всичко – диалогичност, прагматизъм и готовност за компромиси в името на обществения интерес. „Призоваваме Ви да седнете на масата на преговорите и да вземете решение за актуализацията на бюджета на НЗОК и националния бюджет, както и да ограничите приемането на лобистки закони“, апелира Божидар Данев. „Политиците не трябва да се крият, а да проявяват политическа култура. Те са избрани от народа, за да работят и да правят компромиси в името на обществения интерес“, категоричен бе изпълнителният председател на БСК. Той припомни и вината на предишното управление за състоянието в бюджета на НЗОК, като се обърна персонално към участващата в срещата Десислава Атанасова, бивш министър на здравеопазването, за национализирането на около 2 млрд. лв. от бюджета на здравната каса.

Божидар Данев съобщи, че в проведена по-рано тази сутрин среща с премиера Пламен Орешарски е постигнато съгласие правителството да внесе в парламента два варианта на актуализация на бюджета на НЗОК. Освен това, работодателските организации са настояли Министерският съвет да представи отчет за това в какво състояние е приел и в какво предава икономиката на страната.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров също призова за повече прагматизъм в оставащото кратко време на съществуване на настоящия парламент. Според него, акцент в работата на депутатите трябва да стане решаването на проблемите в сферата на здравеопазването, енергетиката и осигурителната система. „Правата на категорийните работници трябва да бъдат гарантирани от 1 януари 2015 г. Спешно трябва да бъде взето и решение относно плавното нарастване на възрастта за пенсиониране“, категоричен бе Пламен Димитров. Той призова да не се допуска прехвърляне на задълженията на НЕК върху енергийните цени, а като решение на проблеми предложи половината от тези задължения да бъдат преобразувани в държавен дълг. „Политическата нестабилност започва да влияе негативно върху икономиката. През последните шест месеца е налице ръст на БВП, стабилизиране на пазара на труда и подобряване на бизнес климата, но непремерените политически действия започват да влекат икономиката надолу, а това не трябва да се допуска“, заяви лидерът на КНСБ и припомни, че икономиката е инерционна система и ефектите от тенденциите се проявяват напред във времето. "Забравихте ли какво стана по времето на Дянков?!", попита Пламен Димитров. Миналогодишният бюджет на касата беше дефицитен, припомни той. Президентът на КНСБ припомни и здравните грешки на Стефан Константинов, здравен министър по времето на ГЕРБ. "Не сме забравили пощите, АМ „Марица", „Напоителни системи", каза още Пламен Димитров. "Всеки да си носи вината", настоя той.

Не желаем да бъдем вкарвани в партийно-политически разговор. Ние подкрепяме или не политики, а не отделни политици и политически партии“, категоричен бе и председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. "Не сме съгласни, че държавата е фалирала или е пред фалит, тя няма да фалира, ако не я фалирате вие политиците", заяви още Васил Велев.

Президентът на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев припомни, че неговият синдикат е бил против бюджета на НЗОК и изтъкна проблемите в Спешна помощ, за които обвинява здравния министър Таня Андреева. „Драмата в здравеопазването е страховита", убеден е президентът на КТ „Подкрепа".

В изказването си пред участниците в срещата главният секретар на БТПП Васил Тодоров подчерта, че съвместната декларация на национално представителните организации не е обвинителен акт с имена и констатации, а в нея е заложено на прагматичния подход – конкретни предложения, насочени към компромис и постигане на балансирани решения в полза на икономиката и обществото.

От своя страна, лидерът ГЕРБ Бойко Борисов настоя социалните партньори да не слагат партията му под един общ знаменател с „тези, които за една година са управлявали в една безпринципна коалиция“. По думите му Орешарски, Чобанов, Стойнев, Андреева са виновни за „катастрофата в държавата“. Според Бойко Борисов, „няма нужда от консултации, за да може знайни и незнайни герои да обикалят парламента". Той пое ангажимент, ако в дневния ред на Народното събрание бъде включено приемането на актуализация на бюджетите на НЗОК и на държавата, ГЕРБ да влезе в пленарната зала, за да участва в дебатите и гласуването.

 

Дата: 08.07.2014

Източник: БСК

Прочетено: 3209