25.07.2014

До края на годината, вместо ръст, може да има негативни данни за икономиката, коментира изпълнителният председател на БСК

Има първи симптоми, че икономиката леко изостава, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев. Той посочи, че до края на годината, вместо ръст, може би, ще има негативни данни за икономиката. Коментарът беше направен в отговор на въпрос дали има риск политическата криза да се превърне в икономическа.

„Положението е изключително сериозно. Ако споменем, че предходната година, независимо от скромното повишение, българската икономика имаше подчертано положителен ръст и той изпреварваше средноевропейския. И това не означава, че е задоволителен. За една икономика с толкова ниски показатели като нашата, ние очакваме ръстът да достигне 3- 4- 6%, за да можем да догонваме другите европейски страни“, посочи Данев.

Той допълни, че според данните към месец май, с които разполага БСК, е видно, че икономиката няма да може да отговаря на тези темпове на развитие.

Данев заяви още, че в резултат на политическата ситуация в България няма инвестиции. По думите му „ние плашим инвеститорите“.

В отговор на коментара на водещата Йоанна Николова, че по данни на БНБ вече има изтичане на вложения в чужбина, Данев посочи, че, „когато няма няма спокойствие в една страна, когато няма прогнозируемост, бизнесът се тласка да изнася своите капитали извън страната. И това вече се случва,“ според него.

Според Данев в следващите шест месеца рейтинговите агенции ще понижат оценката за страната ни. По думите му ще бъде добавен „минус“ към рейтинга от три пъти „B”, заради политическите сътресения.  Той допълни още, че това зависи и какво правителство ще бъде избрано, дали ще бъде намерен национален консенсус.

Изпълнителният председател на БСК заяви още, че не особено оптимистичните прогнози за икономиката са базирани на факта, че „износът намалява, инвестициите са ограничени, потреблението също намалява. Очакваме повишение на цените на електроенергията, които бяха задържани по политически причини като поклон пред електората“.

Данев заяви още, че повишаване на „цената на електроенергията, която е в основата на икономическата пирамида, означава да се промени ценообразуването по цялата верига“. В резултат, поясни той, от „дефлация, което също не е полезно за икономиката, постепенно ще навлезем към инфлационни параметри“.

„Това, което очаквам до края на годината,  е силно тревожно за икономиката. Няма да има инвестиции, което означава че не можем да се справим с безработицата, и особено младежката. Продължава изтичането на кадри – на IT специалисти, медицински кадри и др.“ заяви той и допълни, че новото правителството ще е изправено пред сериозно предизвикателство.

 

Дата: 25.07.2014

Източник: Bulgaria On Air

Прочетено: 3644