01.08.2014

Консултативен комитет, който ще се занимава с решаването на казуса с Корпоративна търговска банка (КТБ), вероятно ще бъде сформиран към национално представителните организации на работниците и служителите и на работодателите. Това съобщи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев след проведената днес, 1 август 2014 г., среща на лидерите на КНСБ, КТ „Подкрепа”, АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ с Президента на Република България Росен Плевнелиев.

В срещата от страна на БСК участва председателят на УС г-н Сашо Дончев.

В консултативния комитет ще бъдат включени безспорни професионалисти в банковото дело, финансите и независими предприемачи. Комитетът ще има за цел да предлага възможни решения и да осигурява позрачност, като гарантира пред обществото, че предлаганите и предприетите действия по отношение на групата КТБ са оптимални и справедлививо балансирани към всички засегнати страни. 

Президентът Росен Плевнелиев е информирал лидерите на шестте организации, че гражданското общество ще има свой представител на най-високо ниво в служебния кабинет. На срещата също е коментирана необходимата според синдикатите и работодателите ревизия на Закона за референдумите. Президентът Росен Плевнелиев е информирал, че ще възложи на служебното правителство да изготви проектозакон, който да предостави на следващия кабинет и съответно на 43-тото Народно събрание.

Акценти от изказванията на представителите на синдикалните и работодателските организации след срещата – консултация на синдикатите и работодателите с президента на РБ Росен Плевнелиев

Константин Тренчев, президент на КТ „Подкрепа“

По време на срещата президентът направи изложение и сподели своите виждания. Знаете, че той настоява политиците да се съберат и да направят актуализация на бюджета. Впрочем, идеята за актуализация, специално за Националната здравноосигурителна каса, беше наша, обща позиция. Това е въпрос, по който синдикати и работодатели имат пълно сходство. Президентът направи един неособено оптимистичен анализ на ситуацията. В рамките на своите изказвания синдикатите и работодателите допълнихме някои краски, с които засилихме песимизма. Предполагам, че президентът ще се постарае да убеди депутатите да отидат на работа в понеделник, защото наистина има големи проблеми, които не могат да бъдат решени нито от президента, нито от нас. В рамките на срещата ние говорихме за проблемите на НЗОК, за КТБ, намекна се за проблемите в енергетиката и като цяло тежкото политическо противопоставяне, което пречи да се намерят пресечни точки и да се стигне до реализация на добри решения за България. За приоритетите на служебния кабинет - президентът заяви, че винаги ще бъде отворен за дискусии, ще можем да се обръщаме към него, че ще направи максимално да има диалог между големите организации на гражданско общество, т.е., с нас.

Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България

Политиците не само в понеделник трябва да отидат на работа, но и трябва да работят и събота и неделя, за да стигнат до съгласие за решенията, които трябва да вземат в последните дни на парламента. Ние предложихме и на президента своята подкрепа за създаване на Консултативен комитет, който да предложи решение на КТБ и да внесе повече доверие и експертност в решаването на проблема. Очевидно, обаче, такъв комитет ще трябва да бъде сформиран към нас, шестте организации, тъй като президентът изрази съмнение, че разделението на властите му позволява намеса в дейността на БНБ. Според нас, има работещо решение банката да отвори много по-рано и ние целим такова решение. Ще направим всичко възможно. Има различни варианти за КТБ. Работещото решение е акционерите да участват в увеличаване на капитала на банката. В някаква степен ако няма такава възможност и желание да се запълни целият недостиг, който ние незнаем колко е, да се включат и големите вложители с част от вложенията си от над 100хил. евро. В публичното пространство се носи информация, че акционерите имат готовност да участват.

Пламен Димитров, президент на КНСБ

Повече от 100 хил. работници по един или друг начин са потърпевши, не като вложители в КТБ. Техните преприятия имат задължения към банката или имат свои средства, които са блокирани там. През август най-вероятно повечето от тези 100 хил. души ще имат проблеми със своите заплати, както и през септември, така и докато банката отвори. Три неща искам да кажа аз, които са по важни. Президентът ни информира за състава на служебния кабинет. Стана дума, че гражданското общество ще има свои представител на най-високо място, каквото и да значи това, цитирам го дословно. Ще има двама вицепремиери, които да отговарят за социалната политика и за икономическата политика. Най-важното, е че ние получихме уверение, че те ще бъдат равно отдалечени от политическите партии и няма да има зависимости, както бяхме поискали в нашата декларация с работодателите. Втората новина е, която според мен е важна, е че ние поискахме съвместно с бизнеса в една от приоритетните задачи на служебния кабинет да бъде ревизията на закона за референдумите. Държавният глава се съгласи с нас и каза че ще обяви като един ангажиментите на служебния кабинет да ревизира и подготви законопроект, който да предостави на следващия кабинет и на новото Народно събрание. Със сигурност ще очакваме изявлението на президента, за да чуем какви ще бъдат задачите на кабинета и в него той може би ще каже малко повече за това както ще възложи да се работи. На трето място, ние споделихме нашата тревога за няколко предприятия, които вече са на улицата - „АМ Черно море” АД и „Напоителни системи” ЕАД,  които час по-скоро трябва да станат част от приоритетите на служебния кабинет. Обсъдихме и въпроса за експертен съвет за КТБ, като президентът заяви своята подкрепа за подобно действие. Той каза, че няма право,  нито косвено, нито пряко, да е в дейността на регулатора БНБ. По тази причина съветът няма как да бъде съставен към него, ако говерньорът на банката откаже.

Дата: 01.08.2014

Източник: БСК

Прочетено: 2742