28.08.2014

България рискува да загуби над 190 млн. евро по оперативните програми, Програмата за селските райони и програма „Рибарство“. Това показва анализ, направен от служебното правителство през последните три седмици, за усвояването на евросредствата, съобщи вицепремиерът Илияна Цанова, която отговаря за еврофондовете.

Най-тежко е положението с програма „Околна среда“, по която плащанията са блокирани от ЕК, отчете вицепремиерът. "Заварихме необработени искания за плащания от изпълнители на 200 проекта на обща стойност 300 млн. лв. На практика по програмата не е плащано от половин година", каза Цанова. Според нея липсва организация за излизане от ситуацията.

Сериозни проблеми имало и заради спрените две направления по програма „Регионално развитие" - за градско развитие и туризъм, посочи Цанова и напомни, че сертифициращият орган беше спрял с основание и останалите плащания по програмата. Дългът към общините и строителите по думите й е достигнал над 800 млн. лв.

Сериозно са забавени някои от обектите на програма „Транспорт“ въпреки регулярните плащания. Това според Цанова се дължи на занижен контрол на работата на строителните фирми.

„Всичко това даде сигнал на ЕК, че в България има риск, затова се стигна до спиране на финансирането по две от програмите“, каза още вицепремиерът.

Като цяло тя отчита недобра организация и липса на капацитет, засягащи всички оперативни програми. Имало повторение на едни и същи грешки в различни органи.

По общото изпълнение на всички оперативни програми рискът от загуба на средства е 105 млн. евро. И това е оптимистичният вариант, смята Цанова. Загубата можела да бъде и по-голяма заради четири големи проекта по „Околна среда“, които не са одобрени от ЕК, както и заради нерешения въпрос с ДДС пак по тази програма.

Рискът от загуба на средства по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) и програма „Рибарство“ е около 84 млн. евро. Така общата сума за загуба от всички еврофондове е близо 190 млн. евро, изчисли Цанова.

Тя посочи какви мерки са предприети, за да бъде ограничена загубата на средства.

„Възстановихме плащанията по „Регионално развитие“ със 188 млн. лв. от бюджета. Имаме готовност да започнем плащанията и по „Околна среда“, заяви Цанова.

Тя допълни, че действията на служебния кабинет са насочени към осигуряване на ликвидност, така че да не бъде изпуснат строителният сезон и да не загубим пари по правилото n+2 (съгласно което евросредствата се разплащат до края на втората година след годината, в която е поет финансовият ангажимент).

Като цяло приключването на оперативните програми ще бъде сложен процес, смята вицепремиерът. Тя посочи, че усвояването на европейските средства е въпрос от национален интерес, тъй като 72% от публичните средства, инвестирани в България, са от ЕС.

„България не може да си позволи безотговорно отношение към тези средства“, заяви вицепремиерът. Тя представи данни, според които по усвояване на евросредства за периода 2007-2014 г. България е на 24-то място от 28-те държави членки по усвояване на евросредствата.

През 2014 г. България трябва да разплати общо около 1,33 млрд. евро по седемте оперативни програми. През 2015 г. трябва да бъдат разплатени 2,24 млрд. евро – това ще бъде много сериозно предизвикателство, коментира Цанова.

По думите й е възможно и по програма „Регионално развитие“, и по „Околна среда“ да бъде наложена плоска финансова корекция (санкция с процент от средствата, отпуснати по цялата програма, бел. ред).

За да не бъдат загубени средства по „Регионално развитие“, 38,8 млн. евро ще бъдат пренасочени към проект на МВР за купуване на пожарни.

74% от корекциите всъщност са за грешки при нарушения на обществените поръчки, отчете Цанова. 

„Това са грешки на растежа, ние си учим уроците“ - така Цанова отговори на въпроса ще има ли оставки и наказания. Системните проблеми са контрол и капацитет, заяви тя.

Дата: 28.08.2014

Източник: Investor.bg

Прочетено: 1242