Дата: 28.11.2014

Източник: БНР

Прочетено: 2526

Проектобюджетът за 2015-а година не е бюджет на реформи, заяви в предаването "Преди всички" Божидар Данев – изпълнитерен председател на Българската стопанска камара (БСК):

Това, което нас ни безпокои, е, че предвиденият бюджет не е бюджет на реформи. Това, което ни обещаха с програмната си декларация както парламентарното мнозинство, така и правителството. Особено ни безпокои тази консервативност за бюджетните прогнози през 2016–2017-а година. Ако първата година не станат реформите, обикновено практиката показва, че правителствата нямат смелост след това да проведат тези реформи. А това не е бюджет на реформите.

Божидар Данев каза, че категорично не подкрепят мнението на синдикатите за увеличение на минималната работна заплата:

Пазарните условия са чудесни в момента в страната. Ние очакваме значително по-висок ръст от това, което политиците говорят. Предвиденият ръст за следващата година е твърде скромен – 0,8%, а само за 9-месечието в момента имаме ръст от 1,6% от БВП. Потреблението е силно разширено, т.е. ние стъпваме на едва движеща се икономика и трябва да запазим тази скорост. Изведнъж искаме тази скорост да бъде срутена и да стигнем до 0,8%.

Според председателя на БСК предвиденото в бюджета 10 на сто съкращение на разходите за работни заплати на държавната администрация няма да намали реално броя на чиновниците. По думите му администрацията трябва да се намали с 10 хиляди души.

От Българската стопанска камара са категорично против обединяването на НАП и Агенция "Митници".

Цялото интервю с Божидар Данев можете да чуете от звуковия файл.