15.12.2014

Европа е регионът с най-бързо застаряващо население в света и спешно се нуждае от имигранти. Самите европейци обаче не ги искат. Старият континент може и да успее да се справи със застаряващото население до 2020 г., ако има повече работещи възрастни хора, окуражава мобилността и се възползва от труда на имигрантите, твърдят експерти от евросъюза и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), разказва агенция Reuters.

В средносрочен и дългосрочен план обаче ЕС ще трябва да привлече значителен брой квалифицирани служители извън границите, както и да преодолее нарастващото обществено недоволство, което намира отражение във възхода на крайнодесните партии. "Ако затворите вратата на имиграцията, ще платите икономическа цена", казва Жан-Кристоф Дюмон, експерт от ОИСР. "Засега можем да се възползваме от имигрантите, които са вече тук, свързвайки уменията им с нуждите на трудовия пазар. В дългосрочен план това комбиниране няма да помогне, ще имаме нужда и от повече хора", допълва той.

Забавяне на растежа

Ако настоящите тенденции се запазят, населението на Германия, Испания и Полша ще се свие, което ще забави и икономическия растеж. В Германия например, където сега живеят 82 милиона души, през 2050 г. ще има 74.7 милиона, а средната им възраст ще бъде 50 години, при това ако нивата на миграция се запазят, прогнозира Евростат. Съществуват и други прогнози, според които през 2060 г. германците ще бъдат 65 милиона. Това означава, че ще има сериозни ограничения в предлагането на работна сила и в други от най-стабилните икономики в ЕС – Австрия, Холандия, Финландия. За сравнение, по-добра ще е ситуацията във Великобритания, Франция, Ирландия и до по-малка степен в Италия. До 2050 г. Обединеното кралство ще е изпреварило Германия и ще има население от 77 милиона души. Във Франция ще живеят 74 милиона.

Друг спешен казус, който изисква рационален дебат, стават последиците от демографската динамика и финансирането на пенсионните системи и здравеопазването, особено в Германия и Испания, където ще живеят най-много възрастни хора. Когато поколението на бейби бумърите се пенсионира, над 65-годишните ще станат много повече от трудоспособното население. До 2060 г. хората под 15 години ще са около 15% от населението. Според Евростат през 2050 г. на всеки пенсионер ще има само по двама работещи.

Спешни мерки

Повечето държави в ЕС увеличиха пенсионната възраст до 65 години и повече, но в бъдеще ще са необходими още мерки. "Демографските развития стимулират търсенето", казва икономистът Пол Ходжис и обяснява, че все по-голям дял от населението ще има по-скоро "нужди, а не желания". "Възрастните хора имат по-малка необходимост от къщи, коли и стоки и ще трябва да посрещат нуждите си с по-малко средства, което от своя страна ще забави колелата на икономикатa", казва Ходжис. Без допълнителен стимул на трудовия пазар от страна на миграцията Европа ще има нужда от много голям скок в продуктивността, ако иска да запази стандарта си на живот. В противен случай той ще спада, коментира Reuters.

Възрастните хора в Европа не просто ще живеят по-дълго, но ще бъдат по-активни и независими. Затова бизнесът ще трябва да отговори на техните променящи се нужди и желания, като същевременно руши табутата за това какво означава трета възраст, прогнозира Reuters. След като собствената й майка започнала да изпитва затруднения да си готви сама и да дъвче продуктите от иначе добре заредения й хладилник, британката Елизабет Джоунс осъзнава, че на пазара има търсене на малки, но хранителни порции, които са лесни за разопаковане, стопляне и ядене. Джоунс основава фирмата On the Menu, която приготвя храна за стари хора, които си живеят у дома, и днес продава 2000 такива порции седмично на супермаркетите Co-op. Те съдържат предимно сочно месо и картофи, избягват се продукти като ориз, който лесно може да попадне между зъбните протези. "Продължителността на живота се увеличава и имаме 95-годишни клиенти, които пазаруват в Co-op", казва Джоунс.

Сара Харпър от Оксфордския институт по застаряване на населението обяснява, че възрастните хора могат да имат и значителна покупателна способност. "Наистина недооценен пазар е този на 50- или 60-годишните жени, които могат да си купят продукти за красота, които 20-годишните не могат да си позволят", обяснява Харпър.

Дата: 15.12.2014

Източник: в. Капитал

Прочетено: 3013