19.12.2014

ГЕРБ и ДПС одобриха промените в Кодекса за социално осигуряване, с които партидите от частните универсални и професионални фондове ще могат да се прехвърлят в Националния осигурителен институт. Това стана с 82 гласа "за" от ГЕРБ, 33 от ДПС, трима от БДЦ и двама независими. Против гласуваха всички депутати от Реформаторския блок и АБВ, почти всички от Патриотичния фронт, 4-ма от БСП (останалите 30 се въздържаха) и двама независими. Общо гласуваха 212 депутата.

Новите партньори

Така най-важният текст, който може да преразпредели към държавата 7 млрд. лв. от пенсионните фондове, беше приет от нова коалиция, в основата на която са ГЕРБ и ДПС. Изненадващо към групата се присъедиха и трима депутати от коалицията между Николай Бареков и Христо Ковачки. По информация на "Капитал" това са Кънчо Филипов, Петър Петров и Чавдар Пейчев - и тримата от партия "Лидер". Ковачки косвено притежава пенсионно дружество - "Топлина", затова подкрепата за текстовете е изненадваща.

Преди това в подкрепа на прекратяването на дебатите гласува и Росен Петров, който наскоро напусна "България без цензура".

За спорните поправки са гласували и независимите Муса Палев, който беше изключен от ДПС заради това, че е избран с преференция, и Ана Баракова, която също беше избрана с преференция от "България без цензура", но впоследствие я напусна.

Кратки дебати

Промените в пенсионния модел бяха прокарани до второ четене изключително бързо. В неделя за пръв път бяха обявени, а в петък вечер бяха гласувани окончателно. В същия агресивен стил на бързане бяха прекъснати и дебатите в зала по темата. Премиерът Бойко Борисов отиде в парламента едва след гласуването (виж карето).

Преди гласуването финансовият министър Владислав Горанов защити предложението, макар и да призна, че в текстовете има пропуски. Той обяви, че до месец март ще се търси механизъм, по който избралите НОИ да могат отново да изберат частен фонд, стига да желаят. Той допълни, че поема ангажимент приходите, които ще дойдат от пренасочените партиди, да не го провокират за по-големи разходи, а отбеляза, че средствата ще се пестят и ще се използват само за  намаление на държавния дълг и дефицита.

Радан Кънев обяви, че парламентарната група на Реформаторския блок няма да одобри законопроекта, не само защото е внесен без дебат, но и защото е резултат от мнозинство между ГЕРБ и ДПС, сглобено на някое неизвестно кога изпито кафе. Кънев обясни, че става въпрос за национализация, за проект, за който няма никаква яснота как ще се отрази върху бюджета на общественото осигуряване.

От името на групата на Реформаторския блок той направи предложение за поименно гласуване на текста за пенсионните фондове, но то не беше прието.

Валери Симеонов, съпредседател на Патриотичния фронт, обяви, че са научили за промените от медиите след срещата между премиера и синдикатите в неделя и смятат, че времето за взимане на такова решение за прехвърляне е доста рисковано и не бива да се взима прибързано, а трябва да се направи след обществено обсъждане и финансов анализ, тъй като в противен случай би било сериозна авантюра.

Преди това депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов започна атака срещу пенсионните фондове, като обяви, че през миналата година кратък поглед в докладите на фондовете показва, че те са събрали 300 млн. лв. от такси за управлението и това е довело до обедняване с 4% на осигурените в тях, като допълни, че фондовете са организирали голф-турнири и регати.

От "Атака" обясниха, че държавата трябва да създаде няколко държавни осигурителна фонда.

Хасан Адемов от ДПС изтъкна, че партията му би гласувала против текстовете, ако предложеният текст има намек да се отмени тристълбовия модел и за национализация на партидите, но според него няма и намек за това, а става въпрос за правото на свободен избор.

Мартин Димитров от Реформаторския блок контрира, че точно правото на свободен избор е нарушено с идеята да бъдат закрепостени млади хора за цял живот в НОИ.

Премиерът Борисов след гласуването:
Ако реформаторите ме обедят, ще има промени

Министър председателят Бойко Борисов пропусна гласуването на важния текст в парламента, но минути след това отиде в Народното събрание и го коментира. "Ако има риск за коалицията, има риск за държавата. Седмици наред много неща не ми харесват, обаче стискам зъби, защото трябва да влязат пари в държавата," е заявил той, цитиран от "Фокус". А като най-важни стъпки досега е посочил запазването на плоския данък и предварителните отчуждения. "Това, което се искаше от мен за тези 15-20 дни, аз съм го направил. Върнах репутацията на държавата, милиарди влязоха в България, отворихме оперативните програми, поставихме жизненоважните енергийни проекти на масата на всички началници в Брюксел и Европа, дадохме коледни надбавки на пенсионерите и то над 50 млн. лева.Тази вечер над 3 млрд. лева вече изплатихме в КТБ. Оттук нататък, цялото ми уважение към моите колеги от РБ", заяви Борисов.

Не виждам проблем с недобра комуникация, но ще я подобря, каза Борисов малко по-късно пред БНТ по повод необсъждането на промените с коалиционните си партньори. И добави, че е обиден на рефоматорите заради свързването на ГЕРБ и ДПС, защото по същата логика можело да се говори за обединение на РБ с БСП. Борисов обяви, че се е обадил на лидера на ДПС Лютви Местан и му е благодарил.

Той видя много положителни промени в гласуваните текстове, например ще събудят пенсионните фондове да се борят за клиентите. Като единствен проблем за него е невъзможността от НОИ да се върнеш обратно в частен фонд. "Ако реформаторите ме обедят, че предложението е грешно, ще го променим," обеща Борисов.

Дата: 19.12.2014

Източник: в. Капитал

Прочетено: 1907