19.01.2015

Тристранният съвет почти 90 дни от началото на това правителство не е започвал работа. Правителството започва да взима решения, които не са обсъдени в Съвета, което на практика води до обезценяване на неговата дейност и води до задаване на определени въпроси. Това заяви в предаването "Преди всички" изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев.

Във вторник започва работна група да работи по пенсионната система. 5 правителства не изпълняват своите обещания – непрекъснато заблуждават както бизнеса, така и заетите в икономиката. Редица неща бяха обещавани и нищо не се случи. /…/ Донякъде сме стресирани от поведението на политическия елит, който образува тези правителства. Той не държи на думата си и притиска непрекъснато бизнеса, работодателите.

Работодателите ще станат изчезващ вид. Не трябва да гоним българския предприемач, който създава благата на страната, създава ресурса, който разходват политиците. Решението на политиците да не обръщат никакво внимание на човешкия ресурс в страната ни – и на заетите, и на предприемачите, в никакъв случай не е продуктивно.

Сребърният фонд е на минус 8 доходност, т.е. държавата е показала абсолютната си некомпетентност да управлява пари, коментира Данев и добави:

Ако сравните доходността на пенсионните фондове с управлението на Сребърния фонд и капиталовия стълб на Учителския фонд, ще видите драстичната разлика. Държавата просто е изпуснала управлението на Сребърния фонд през годините.

Според него намаляването на таксата за управление на пенсионните фондове е добра стъпка, но тя трябва да е придружена и с други стъпки.

Днес КНСБ и БСК ще представят рейтингова система за оценка на работодатели. Данев обясни:

Рейтинговата система има две основни части. Първата част почива изцяло на статистическа информация, на информация, която взимаме от НСИ, от Агенцията по заетостта. Тези данни са достъпни и са в основата на една оценка на всички тези предприятия. За да може да бъде осигурена една сравнимост, ние сме дали възможност в тази рейтингова оценка да може да се сравняват предприятията по сектори на икономиката. За първи път тази оценка я правим за 23 сектора на икономиката, което кореспондира с другата наша съвместна разработка, т.нар. "Моята компетенция", с която може да се оценяват компетентностите на заетите в икономиката.

Във втората си част рейтинговата система ще включва такива елементи, за първи път ще бръкнем малко по-дълбоко – как е придобито предприятието, дали е изградено на зелена поляна или чрез приватизационни процедури, дали има добавена стойност в развитието на предприятието, инвестирано ли е в него, развило ли е нови продукти, или се закриват отделни части. Тя ще бъде доброволна. За първи път ще има една всеобхватна оценка на бизнеса в България. В момента са включени 2000 предприятия. Оценката я правим задължителна за всички по статистическите данни, но там, където се иска качествена оценка, ще има доброволен характер. Тези, които не желаят да се включат, значи има какво да крият. 

Още днес системата ще бъде достъпна онлайн в частта си за статистическите данни за 2000 предприятия и 23 сектора на икономиката. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

 

Дата: 19.01.2015

Източник: БНР

Прочетено: 3197