24.01.2015

Българската стопанска камара (БСК) приветства представения от Министерството на финансите проект за изменения и допълнения на Кодекса за социално осигуряване (КСО) и на Закона за държавния фонд за гарантиране на устойчивост на държавната пенсионна система (ДФГУДПС).

В становище, изпратено до министър-председателя и министрите на финансите и на труда и социалната политика, БСК изразява позицията, че чрез предложените текстове се тушират дефектите на приетите в края на 2014 г. промени в КСО, които криеха сериозни рискове за стабилността не само на втория пенсионно-осигурителен стълб (универсалните пенсионни фондове), но и на цялата осигурителна система.

"В настоящия проект за промени т.нар. „право на избор“ е в много по-голяма степен гарантирано, като най-същественото е, че то не е ограничено до един път в рамките на целия период на осигуряване, а е дадена възможност да бъде упражнявано многократно. Положителен момент е и връщането на принципа на служебно разпределение на лицата, неизбрали в съответния срок универсален пенсионен фонд (УПФ)", се казва в становището на БСК.

Според камарата, обаче, подлежат на дискусия предлаганите промени в чл. 70, съгласно които се намалява индивидуалният коефициент на осигуряваните лица за времето, в което са се осигурявали в УПФ, а за престоя на партидите им в т. нар. Сребърен фонд индивидуалният им коефициент не се намалява. Подобен запис дава допълнително предимство на държавния фонд и поставя частните фондове в неравностойно пазарно положение.

С пълния текст на становището можете да се запознаете ТУК.

Дата: 24.01.2015

Източник: БСК

Прочетено: 4033