23.02.2015

Европейската комисия е възстановила плащанията и по оперативна програма „Регионално развитие" 2007—2013 г. ЕК спря временно плащанията по две оси на програмата – за градско възстановяване и за туризъм през юни 2014 г. заради нарушения при провеждането на обществените поръчки, припомнят от пресцентъра на българското представителство на ЕК.

Европейската комисия ще пристъпи незабавно към първо плащане от над 52 млн. евро от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) по ОПРР. Получените през февруари искания за плащания за над 92 млн евро ще бъдат изплатени през март, се казва в съобщението.

„България е предприела всички коригиращи мерки и условията за отмяна на преустановяването на плащанията са изпълнени”, допълват от Европейската комисия.

„Приветствам усилията на българските власти за укрепването на системата за управление и контрол на програмата. Положителните стъпки, които България е предприела в тази посока, позволяват на ЕК да възобнови плащанията, а това е от пряка полза за българския народ и националната икономика”, посочва еврокомисарят по регионална политика Корина Крецу.

„Възобновяването на плащанията е знак за добре свършената работа на българските власти. Сега те трябва да наваксат пропуснатото време и да използват пълноценно максимална част от оставащите средства по тази програма”, допълни Кристалина Георгиева, зам.-председателят на ЕК отговарящ за бюджета и човешките ресурси.

 

Дата: 23.02.2015

Източник: БНР

Прочетено: 1332