25.02.2015

В писмо до председателя на Народното събрание и до Комисията по правни въпроси при 43-то НС БСК възразява срещу предложеното изменение на чл. 280, ал. 2 от ГПК, с което се увеличава цената на иска от 10 000 на 20 000 лв. на необжалваемите решения пред ВКС по търговски дела.

Един от основните аргументи на БСК е, че малките и средни предприятия са над 90% от общия брой на търговците, а по-голямата част от делата на МСП са в границите до 20 000 лв. С изменението на ГПК преобладаващата част от българските търговци ще останат без възможност за триинстанционно разглеждане на имуществените спорове.

„Увеличението на размера на необгалваемия интерес не е продиктувано от съобрашжения за по-голяма справедливост, а цели да облекчи натовареността на съда“, се казва още в писмото.

Според БСК, текстът е в противоречие с чл. 117, ал. 1 от Конституцията на РБ, според който съдебната власт защитата правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата. Наред с конституционната дейност по върховен съдебен надзор, чл. 119 от Конституцията възлага правораздавателни функции на ВКС.

„Всяка промяна в процесуалния закон е част от съдебната реформа. Правосъдието трябва да е адекватно на нуждите на обществото, а предложената промяна на чл. 280, ал.2 от ГПК е поредна стъпка в стесняване на правораздавателната дейност на ВКС и ограничаване на достъпа до правосъдие“, заключва БСК.

Дата: 25.02.2015

Източник: БСК

Прочетено: 2635