19.03.2015

Комисията за защита на конкуренцията образува производство по сигнал на БСК срещу Закона за адвокатурата. В мотивите си четиричленният състав посочва, че в сигнала на БСК се поставят много значими от конкурентноправна гледна точка въпроси. Това налага регулаторът да извърши задълбочена оценка относно съответствието с правилата на конкуренцията на разпоредбите на предложения проект на ЗИД на Закона за адвокатурата.

Комисията смята, че са налице основания да бъде образувано производство, в рамките на което да бъдат оценени конкретните мотиви и специфичните цели на   разглежданата правна уредба, като се прецени дали от нея възникват ограничения за конкуренцията, както и дали и доколко тези ограничения са необходими и пропорционални на поставените специфични цели.

В хода на проучването регулаторът следва да вземе предвид становищата на всички заинтересовани страни, както и източниците на европейското право на конкуренцията относно функционирането на свободната адвокатска професия, но така също и практиката в другите държави-членки на ЕС.

От КЗК посочват, че с оглед спецификата на дейността на адвокатите, е възможно някои от посочените първоначално констатирани ограничения да са обосновани и оправдани предвид защитата на определени обществени интереси, гарантирани от държавата. От друга страна, обаче, е възможно в резултат на цялостния анализ на предложения проектозакон да бъдат идентифицирани и други ограничения на конкуренцията, които не са изрично изтъкнати в сигнала на БСК.

Дата: 19.03.2015

Източник: БСК

Прочетено: 2924