Дата: 26.03.2015

Източник: БНР

Прочетено: 1974

Когато се установи капиталовата дупка над 4,2 млрд. в КТБ – ако държавата беше взела тогава решение да блокира активите на всички дружества, свързани с КТБ и на практика съкредитори на банката, и по цялата верига, докато стигне реалните активи, нямаше да се получи това явление да се опразва банката и всички читави активи да се продават на безценица и с подставени лица. Така че, когато държавата взима решения за отнемане на лиценз, преди това трябва да мисли да променя законите, а не сега да се опитва да променя законите, за да може да навакса това, което беше в нейните ръце, каза председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев в интервю за предаването "Нещо повече".

По отношение на появилия се инвеститор  LIC33, готов да закупи активите на Цветан Василев, Данев каза: Това е една от големите измами, които се извършиха. Бих казал, че това е измамата на десетилетието, да не кажа най-голямата измама на прехода. За голямо съжаление, държавата не успя да защити своите интереси.

Данев беше категоричен, че регулаторните органи не са си свършили работата: Банката е доведена до едно състояние, при което има едни кухи активи, те са прехвърлени на други дружества, които от своя страна са ги прехвърлили на трети дружества по веригата, т.е. даден е заем на фирма, която няма зад себе си никакви активи, тя пък е дала заем на друга фирма, която притежава активите или ще купи активите. Възможни са различни схеми на подобни операции. Спокойно можеше тези операции да бъдат предвидени и държавата да защити своето.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.