03.04.2015

Предлаганите от социалното министерство идеи за промени в пенсионната система не отговарят на изискванията за цялостна структурна реформа, а целят единствено увеличение на приходната част с цел преодоляване на дефицита на ДОО, а оттам – на консолидирания държавен бюджет. Това се казва в становище на трите работодателски организации - АИКБ, БСК и КРИБ. 

Национално представителните работодателски организации смятат за свой дълг да напомнят на правителството и на подкрепящото го парламентарно мнозинство, че извършването на структурни промени в пенсионната система следва да очертае хоризонт и перспектива от поне 30 до 50 години и по никакъв начин не може да се обвързва с конюнктурни интереси и очаквани резултати за представяне на предстоящите местни и други избори.

"Обръщаме се с призив към парламентарното мнозинство и към опозицията да не злоупотребяват с дебатите около пенсионната реформа с предизборни цели. Реформираното пенсионно законодателство би трябвало да надживее повече от десет изборни цикъла, били те за законодателни, местни или президентски избори." се казва още в становището на работодателите. 

Пълния текст на позицията е публикуван тук: ПОЗИЦИЯ.

 

 

 

 

Дата: 03.04.2015

Източник: АИКБ, БСК, КРИБ

Прочетено: 2634