18.04.2015

Германия остава най-големият търговски партньор на България

 
Значителен ръст на износа на български стоки от началото на годината показва националната статистика.
 
Износът за Европейския съюз и за така наречените трети страни е нараснал със 7.7 процента от началото на годината. Освен със страните членки на ЕС все по-активна напоследък е търговията и с Китай.
 
Германия остава най-големият търговски партньор на България. Драстичен ръст на износа на български стоки има към Италия, следват експорта към Гърция, Румъния, Франция и Белгия. Най-значителен е ръстът при изнесените стоки към Китай.
 
Основните суровини и стоки, които изнасяме, са нерафинирана и рафинирана мед, масла и горива, слънчоглед и олио, пшеница, текстил и хладилна техника.
 
Значителен ръст има в износа на електроника, електротехника и машиностроене. Фирма за сигнално охранителна техника и пожаро известителна система отчита 7 процента ръст в приходите си. Изнася в 67 държави. А скоро и в Близкия изток и Африка.
 

„90 процента от цялата продукция отива за износ, тъй като България е малък пазар и няма накъде да се развиваме”, обясни Мариела Маджарова - изпълнителен директор на фирмата.

България остава основен износител на горива, зърно, метали.
 
„За ЕС най-голям ръст за Белгия - изнасяме почти единствено металът мед, там от Белгия отива в други държави с по-ниски еко стандарти и от нерафинирана мед се извличат други метали и след това се преработва в медни изделия, злато”, каза Веселин Илиев от Българската стопанска камара
 
Пазарите също се разширяват и изключително перспективен вече е и Китай.
 
„За Китай изнасяме много неща – храни, напитки, вино. Те харесват всеки продукт, който има роза, например, освен козметични продукти, мармалади, сапунчета”, допълни Илиев.
 
Оставаме лидер в износа на зърна и на маслодаен слънчоглед, консервирани череши, семена от кориандър и патешки дроб. В челните места сме по износ на капаци за тоалетни чинии, нерафинирана анодна мед и рапица.
 
Годишните приходи от износ са около 30 милиарда долара. За сравнение, вносът е с около 5 милиарда повече.

Дата: 18.04.2015

Източник: bTV

Прочетено: 2661