21.04.2015

Политиците правят социална политика с цената на тока и това е безумие, заради което енергетиката трупа огромните си дългове. Това заяви в Шумен председателят на УС на Българската стопанска камара Сашо Дончев, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Дончев е в града за кръгла маса на тема "Инфраструктурата на регионите - предпоставка за развитие и растеж".

"Енергетиката е любима тема за политиците, всички те са енергетици, а даже когато не са енергетици, са бенефициенти на енергетиката. Те абсолютно безразсъдно провеждат с цените на тока социални политики, което е безумие. Тези безумия докараха до такива дългове", каза Дончев.

Той даде за пример САЩ, където няма нито един долар държавни инвестиции в енергетиката.

"Дуализмът на държавата като собственик и като регулатор в икономиката е адски вреден. Не може тя да пише закони и тези закони да ощетяват нейната собственост – дружествата, в които тя е мажоритарен собственик", заяви бизнесменът и намекна, че много от политиците са донесли вреди на енергетиката заради користни подбуди - "В миналия парламент 136 депутати бяха собственици на ВЕИ-та. Какъв беше смисълът на цялата тази политика на възобновяеми източници никой не може да каже".

Според Сашо Дончев голям проблем пред страната е неефективното използване на енергията. "Имаме сектори в икономиката, които 17 пъти по-неефективно използват първична енергия, отколкото в Европа. Това, как се пилее енергията, е проблем. А се пилее защо – защото е евтино. Да я направят не 18 стотинки, а 26 цента, както е в Германия, и каквато може би е справедливата цена. Вместо ВЕИ-тата трябваше да реновираме системата, ние имаме огромни загуби в нея, в преноса на ток", каза още той.

Дата: 21.04.2015

Източник: БГНЕС

Прочетено: 2484