08.05.2015

Нова редакция на ОП "Региони в растеж" одобри кабинетът. Предвидено е 39 големи и средни града да получат пари от ЕС по програмата за енергийна ефективност в жилищни и административни сгради, инвестиции в градската среда и развитие на икономически зони, подобряване на социална, образователна, спортна и културна инфраструктура, както и за развитие на градския транспорт. Други 28 по-малки общини ще получат пари само за енергийна ефективност в жилищни и публични сгради, гласи новата редакция на ОП "Региони в растеж". Тя трябва да бъде изпратена на ЕК. Очакванията са програмата да бъде одобрена до началото на юни. Основният спор между България и ЕК е за броя на градовете, които да получават подкрепа по програмата. Брюксел иска финансирането да се концентрира в 6-7 от големите градове. Но кабинетът настоява да се финансират повече общини като мярка срещу изоставането на по-слабо развитите региони. 39-те големи и средни града ще управляват проектите по ос едно - "Устойчиво и интегрирано градско развитие", чийто бюджет се предвижда да е 840 млн. евро. Другите 28 по-малки общини са групирани в ос две - "Подкрепа за енергийна ефективност", с бюджет 106 млн. евро. Предвидените пари по другите оси са: 115 млн. евро за ос 3 "Регионална образователна инфраструктура", 84 млн. за ос 4 "Регионална здравна инфраструктура", 51 млн. за ос 5 "Регионална социална инфраструктура", 101 млн. за ос 6 "Регионален туризъм", 194 млн. за ос 7 "Регионална пътна инфраструктура" и 52 млн. евро за техническа помощ.

Нова редакция на ОП "Региони в растеж" одобри кабинетът. Предвидено е 39 големи и средни града да получат пари от ЕС по програмата за енергийна ефективност в жилищни и административни сгради, инвестиции в градската среда и развитие на икономически зони, подобряване на социална, образователна, спортна и културна инфраструктура, както и за развитие на градския транспорт. Други 28 по-малки общини ще получат пари само за енергийна ефективност в жилищни и публични сгради, гласи новата редакция на ОП "Региони в растеж". Тя трябва да бъде изпратена на ЕК. Очакванията са програмата да бъде одобрена до началото на юни. Основният спор между България и ЕК е за броя на градовете, които да получават подкрепа по програмата. Брюксел иска финансирането да се концентрира в 6-7 от големите градове. Но кабинетът настоява да се финансират повече общини като мярка срещу изоставането на по-слабо развитите региони. 39-те големи и средни града ще управляват проектите по ос едно - "Устойчиво и интегрирано градско развитие", чийто бюджет се предвижда да е 840 млн. евро. Другите 28 по-малки общини са групирани в ос две - "Подкрепа за енергийна ефективност", с бюджет 106 млн. евро. Предвидените пари по другите оси са: 115 млн. евро за ос 3 "Регионална образователна инфраструктура", 84 млн. за ос 4 "Регионална здравна инфраструктура", 51 млн. за ос 5 "Регионална социална инфраструктура", 101 млн. за ос 6 "Регионален туризъм", 194 млн. за ос 7 "Регионална пътна инфраструктура" и 52 млн. евро за техническа помощ.Копирано от standartnews.com

Нова редакция на ОП "Региони в растеж" одобри кабинетът. Предвидено е 39 големи и средни града да получат пари от ЕС по програмата за енергийна ефективност в жилищни и административни сгради, инвестиции в градската среда и развитие на икономически зони, подобряване на социална, образователна, спортна и културна инфраструктура, както и за развитие на градския транспорт. Други 28 по-малки общини ще получат пари само за енергийна ефективност в жилищни и публични сгради, гласи новата редакция на ОП "Региони в растеж". Тя трябва да бъде изпратена на ЕК.

Очакванията са програмата да бъде одобрена до началото на юни. Основният спор между България и ЕК е за броя на градовете, които да получават подкрепа по програмата. Брюксел иска финансирането да се концентрира в 6-7 от големите градове. Но кабинетът настоява да се финансират повече общини като мярка срещу изоставането на по-слабо развитите региони. 39-те големи и средни града ще управляват проектите по ос едно - "Устойчиво и интегрирано градско развитие", чийто бюджет се предвижда да е 840 млн. евро.

Другите 28 по-малки общини са групирани в ос две - "Подкрепа за енергийна ефективност", с бюджет 106 млн. евро. Предвидените пари по другите оси са: 115 млн. евро за ос 3 "Регионална образователна инфраструктура", 84 млн. за ос 4 "Регионална здравна инфраструктура", 51 млн. за ос 5 "Регионална социална инфраструктура", 101 млн. за ос 6 "Регионален туризъм", 194 млн. за ос 7 "Регионална пътна инфраструктура" и 52 млн. евро за техническа помощ.

Дата: 08.05.2015

Източник: standartnews.com

Прочетено: 1292