18.05.2015

Трудът в България е най-евтин в целия Европейски съюз. Това показва изследване на Евростат. Работещите у нас взимат 4 евро за един час труд, а колегите им в съюза – 24. Експерти обясняват фрапиращата разлика с факта, че основните отрасли в икономиката ни произвеждат стоки и услуги с ниска добавена стойност, което води и до ниски заплати.

В България трудът е 6,5 пъти по евтин от средноевропейския, сочи изследването на Евростат. Най-много пари за труд дават работодателите в Дания – 40 евро на час. Следват Белгия и Швеция – съответно с по 39 и 37 евро на час. България е на дъното на класацията – с 3 евро и 80 цента за час. Работодателите в Европа отделят 24% от общите разходи за труд за социални плащания. Това са например безплатни карти за градския транспорт, работно облекло, добавки за децата и пр. В България работодателите отделят 16% от разходите си за подобни придобивки. Резултатът е, че у нас работещите бедни, според официалните данни, са 600 000. Това са хора, които работят, но получават под 400 лева. За сравнение, минималната месечна издръжка за един човек е 563. Причините да сме най-евтината работна ръка в Европа.

Димитър Бранков, зам.-предс. на Българската стопанска камара: ”Причините са много. Те са свързани… с преструктурирането на икономиката, ориентацията към отрасли, които са с ниска добавена стойност, респективно с ниски изисквания към работните места, говоря като образование, като квалификация, а това обуславя и ниски нива на заплащане. Вероятно е малко популярен фактът, че над 65% от работните места фактически са с ниски изисквания към квалификацията и образованието”.
 
Ваня Григорова, КТ “Подкрепа”: ”Нискоквалифицираният труд наистина е оправдание за ниските заплати. Защото да погледнем само един от секторите и това е аутсорсинга. Дори по отношение на аутсорсинга заплатите в Б-я са възможно най-ниските в ЕС. Аутсорсинга по принцип са услуги, които се изнасят извън Б-я. Тоест тука плащаме ниските заплати, плащаме ниски данъци и осигуровки и получаваме високото заплащане от фирмите отвън. Което показва само, че бизнесът може да плаща повече и непрекъснато търси оправдания, за да не го прави”.

Според статистиката, до 80% от работещите у нас са със заплати около минималните осигурителни прагове. Това, според експертите, означава едно.

Мика Зайкова, финансов експерт: ”Това означава, че ние, а хората все пак са живи, не са умрели, това означава, че имаме бум и ръст на сивата икономика. Официално тя е 35% , но неофициално, което е по-вярното надминава 50%. Е, вие как си представяте 50% от БВП на страната да минава покрай данъчната и осигурителната система. И затова ние имаме доход на глава от населението 5400 евро годишно, да речем, срещу 17 000 евро в Гърция или срещу 24-25 000 евро средно в Европа. Никой не е по-зле от нас”. 

Според експертите, трябва да се случат три неща, за да дръпнем от дъното на класацията.Първо, да се формулира цялостна политика по доходите. Второ, реорганизация на пазара на труда. И трето – реформа в образованието.

Дата: 18.05.2015

Източник: БНТ

Прочетено: 2630