26.05.2015

Днес Европейската комисия одобри 24 нови програми за развитие на селските райони, насочени към подобряване на конкурентоспособността на селскостопанския сектор в ЕС, опазване на селските райони и климата и укрепване на икономическата и социалната структура на селските общности в периода до 2020 г.

Одобрената програма за България е в размер на 2,4 млрд. евро.

Заместник-председателят на ЕК с ресор бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева приветства решението на Комисията: "Чрез тези пари земеделците ще могат да развият своя бизнес, да постигат по-добри резултати за себе си и да създадат повече работни места в селското стопанство. Специално внимание обръщаме на финансирането на малките производители, както и на младите фермери. Подкрепяме органичното земеделие, чиято продукция все повече се търси на европейския пазар и у нас. Основната ни цел е да подпомогнем производителите, но също и да има повече качествени и достъпни продукти родно производство за трапезата на българите. Очаквам тези пари бързо да достигнат до хората, за да усетят те ефекта от европейския бюджет. "

Очаква се новите 24 програми да създадат над 40 000 работни места в Европа и близо 700 000 места за обучение с цел да се поощрят иновациите, трансфера на знания, използването на по-устойчиви селскостопански практики, както и по-стабилни предприятия в селските райони. Осигуреното финансиране е общо в размер на 27 милиарда евро от бюджета на ЕС, както и допълнителни публични средства на национално/регионално равнище и/или от частни фондове.

Подробности за българската програма за развитие на селските райони ТУК.

Дата: 26.05.2015

Източник: ЕК

Прочетено: 1940