15.06.2015

Три национално представителни организации на бизнеса – АИКБ, БСК и КРИБ, настояват за спешна среща с премиера Борисов във връзка с планираното увеличение на цените на електроенергията от 1 юли 2015 г. Работодателските организации ще поискат оставката на енергийния министър Теменужка Петкова и на председателя на КЕВР Иван Иванов, ако не бъдат предприети мерки за въвеждането на европейски практики при ценообразуването на електроенергията.

Писмото е разпространено и до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, председателите на комисиите по бюджет, финанси, икономическа политика, социалната политика, както и до ръководствата на двата синдиката. 

В писмото се казва: 

"УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН БОРИСОВ,

В продължение на нашите протести срещу планираното поскъпване на електроенергията от 01.07.2015 г. – между 13% и 20% за преобладаващата част от активните предприятия в България и между 4% и 13% за най-големите енергоинтензивни производства – отново категорично настояваме в България да се приложат европейските политики и най-добри практики в сектора „Енергетика“.

Обръщаме се към Вас, водени от позицията на нашата отговорност като работодатели на стотици хиляди работници и служители.

Декларираме, че ако и този път не бъдат отчетени нашите искания:

1. Ще поискаме оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, поради демонстрирания отказ от провеждането на реформи в сектор „Енергетика”.

2. Ще поискаме оставката на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, поради решението всички натрупани дисбаланси да бъдат платени от местния бизнес. Решение, взето без да бъде извършена оценка на въздействието върху икономиката от увеличението на цената на електрическата енергия за стопанско потребление, каквото е изискването на европейските директиви.

3. Ще сезираме прокуратурата за извършване на проверки как са били подписани дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия, правомерни ли са получените преференции за ВЕИ и високоефективно ли е производството на когенерациите.

Поставеният проблем е изключително важен за индустрията и българската икономика и поради това настояваме за спешна среща с Вас, в качеството Ви на министър-председател и председател на партията – мандатоносител – ПП ГЕРБ.

Въпреки Вашето разпореждане от преди два месеца, все още няма индикации, че износът на електроенергия ще сподели с всички български битови и стопански потребители разходите за преференциални  електропроизводства – централите „Марица Изток“ 1 и 3 , ВЕИ и когенерациите. Тези субсидии и днес се заплащат само от българския бизнес и населението.

Настоящото отворено писмо е подкрепено от Българската асоциация на металургичната индустрия, Българската камара на химическата промишленост, Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, Българската браншова камара „Машиностроене“ и Българската асоциация на електротехниката."

 

АСОЦИАЦИЯ НА ИНДУСТРИАЛНИЯ КАПИТАЛ В БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА

КОНФЕДЕРАЦИЯ НА РАБОТОДАТЕЛИТЕ И ИНДУСТРИАЛЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ

 

 

Дата: 15.06.2015

Източник: АИКБ, БСК, КРИБ

Прочетено: 2497