14.07.2015

От 1 януари 2016 година прекъснатите здравноосигурителни права на гражданите ще се възстановяват при условие, че заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 5 години (60 месеца), а не както е сега – три години, съобщава Националната агенция за приходите (НАП).

Промяната е следствие от новите моменти в Закона за здравното осигуряване, които бяха приети от Народното събрание и обнародвани в Държавен вестник през юни. Поправката обаче влиза в сила от началото на 2016 година.

Приходната агенция припомня, че когато задължението за внасяне на осигурителните вноски е на работодателя или на друго лице, невнасянето на осигурителни вноски не лишава осигуреното лице от осигурителни права.

Новите промени в Закона за здравното осигуряване не се отнасят за условията, при които се прекъсват здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка. Това става, ако не са внесени повече от три дължими месечни здравноосигурителни вноски за период от 36 месеца.

Периодът се брои до началото на месеца, предхождащ месеца, в който лицето потърси медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

До края на 2015 г. правата се възстановяват от датата на заплащане на всички дължими вноски за период от 36 месеца, а от началото на 2016 г. – за период от 60 месеца.

Дата: 14.07.2015

Източник: Investor.bg

Прочетено: 3346