17.07.2015

През 2014 г. нетният оборот на компаниите от съюза на пивоварите (без акциз и ДДС) е бил 445 млн. лв.

Инвестициите на пивоварните компании в България през миналата година са нараснали с 20%, а обемът на продажбите на бира е намалял с 5% до 5.23 млн. хектолитра. Това обявиха в четвъртък от Съюза на пивоварите в България (СПБ). Консумацията на бира през първите шест месеца на годината остава без промяна в сравнение със същия период на миналата година. Реализираните количества за януари - юни са били 2.54 млн. хектолитра, което се приема като добра новина от членовете на организацията, защото през първото полугодие на 2014 г. е имало спад от около 5%.

През миналата година шестте компании в съюза са имали общо нетен оборот от 445 млн. лв., но от организацията не разполагаха с данни за предходната година, за да се направи сравнение. За първото полугодие нетният оборот е бил 243 млн. лв. От началото на годината инвестициите в сектора са били 19 млн. лв., а за цялата минала година - 73 млн. лв., показват още данните на пивоварите. От съюза отчетоха също, че продължава тенденцията на изместване на потреблението към магазинната мрежа и увеличаване на продажбите на бира в кенове.

Въпреки покачването на вноса на пиво с 9%, основно от Полша, Германия и Румъния, в сравнение с предходната година, 91% от продаденото в страната пиво е производство на шестте компании от съюза. Близо 50% от използваните суровини също идват от местни производители на малц.

Бира от магазина, а не в заведенията

Макар и с малки разлики, през последните години се отчита постоянен спад в консумацията на бира в ресторанти и кафенета, като през последната година едва 20% от продажбите са били реализирани в този сектор. Ивана Радомирова, председател на СПБ, обясни, че това е обща за Европейския съюз тенденция, като единствено изключение правят страните от Средиземноморския басейн, където според нея 50-60% от консумацията на бира е на студения пазар - в питейните заведения. Радомирова обясни, че за СПБ е важно да се стимулират продажбите в хорека мрежата (хотели, ресторанти, кафенета), тъй като именно оттам се реализират най-големи печалби.

По оценка на председателя на управителния съвет на СПБ Владимир Иванов все още сме на първо място по най-ниски цени на пивото в ЕС.

В какво инвестира браншът

За последните 4 години пивоварите от съюза са направили капиталови инвестиции за общо 293 млн. лв., от които 130 млн. през 2013-2014 г. Вложенията са основно за подобряване на складовите бази, повишаване на производствените капацитети и опазване на околната среда. Така например от "Каменица" са вложили 30 млн. лв. за развиване на логистичната база в пивоварна на "Астика" в Хасково през последните 18 месеца, а през април от компанията обявиха предстояща инвестиция за по-добро пречистване на отпадните води на фабриката. "Карлcберг България" пък обяви, че ще вложат 5 млн. лв. във фабриката си в Благоевград - също за иновативна технология в пречистването на отпадните води от производството.

"Загорка" АД също започна реализация на нов голям проект - пречиствателна станция от последно поколение на стойност 2 млн. евро в Стара Загора. Въпреки че не бяха посочени конкретни данни, стана ясно, че браншът насочва средства и към иновации в бутилирането и дизайн, като за последната година са пуснати 25 нови опаковки и разфасовки. Тези вложения са отделно от капиталовите, включващи производствени обновления. За да задоволят търсенето на потребителите, компаниите проучват и пускат на пазара все повече нови вкусове, бирени миксове, а отскоро и сайдери.

Компаниите са платила 35.6 млн. лв. акциз и ДДС през първото полугодие, което е с 6% по-малко от същия период на 2014 г. През миналата година тези постъпления са били около 122 млн. лв.

В СПБ участват шестте пивоварни компании "Болярка-ВТ", "Бритос", "Загорка", "Каменица", "Карлсберг България" и "Ломско пиво".

За допълнителна информация:

Владимир Иванов

Телефон: +359 2 989 40 24,

Факс: +359 2 989 40 24

E-mail: ubb@pivovari.com

 

Дата: 17.07.2015

Източник: в. Капитал

Прочетено: 1635