08.09.2015

Последно проучване на Националния статистически институт (НСИ) за юли отчете влошаване на промишленото производство и на търговията на дребно в България, както и понижение на активността в строителния сектор в началото на второто полугодие.

Индексът на промишленото производство в България, изчислен от сезонно изгладени данни, намалява през юли с 0,7% в сравнение с юни, когато се повиши с 0,6 процентни пункта. Това представлява влошаване на промишления сектор в страната за пръв път от четири месеца насам.

Спрямо юли 2014-а година, календарно изгладеният индекс на промишленото производство отбелязва повишение с 3,4% след ръст с 5,7% през предходния месец. Това представлява подобрение на производството в България за единадесети пореден месец, след като за последно промишленото производство регистрира понижение на годишна база през юли и август 2014-а година.

През юли понижение с 0,4% спрямо предходния месец е регистрирано в преработващата промишленост, в добивната промишленост - спад с 3,0%, и понижение с 0,9% при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ. На годишна база ръст на промишленото производство през юли с 3,6% беше отчетен в добивната и преработващата промишленост, докато производството и разпределението на електрическа и топлоенергия бележи повишение с 2,3 процентни пункта, показват данните на НСИ.

Индексът на НСИ за продукцията в сектор "Строителство" се понижи през юли с 0,2% на месечна база след ръст с 2,6% през юни, представляващ първо подобрение на строителния сектор в нашата страна след три поредни месеца на спад. На годишна база строителството през юли (спрямо юли 2014-а) намалява с 0,2% след повишение с 1,5% през предходния месец, което представляваше първо подобрение на строителството от началото на годината.

НСИ представи и своя последен доклад за търговията на дребно през седмия месец на 2015-а година.

Оборотът в търговията на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети, се понижи през юли с 0,6% на месечна база след ръст с 0,8% през юни. На годишна база оборотът в търговията на дребно нарасна през юли с едва 0,1% след скок с 2,7% през предходния месец.

Днешната серия слаби данни сякаш са сигнал за влошаване на икономическото оживление в България в началото на второто полугодие след негово колебливо представяне през голяма част от второто тримесечие и след солидния икономически импулс в началото на годината.

Дата: 08.09.2015

Източник: БНР

Прочетено: 727