12.11.2015

Близо 190 са дефицитните професии у нас, търсят се механици, заварчици, стругари, инженери, финансисти и др.

Близо 190 са дефицитните професии у нас, търсят се механици, заварчици, стругари, инженери, финансисти и др.

ВЖ. СНИМКИ

Повече от половината висшисти у нас работят на длъжности за завършили средно образование, а 40 на сто от сънародниците ни в трудоспособна възраст не работят изобщо. Годишно от пазара на труда отпадат 30 – 40 000 заети. Това показват данни на Българската стопанска камара (БСК), които бяха представени в Пловдив по време на форума „Регионален пазар на труда: състояние и проблеми, предизвикателства пред развитието на човешкия капитал“, организиран от Българската стопанска камара, Световната банка, Институт „Отворено общество“, с любезното домакинство на Макс Европа.

Всяка година страната ни напускат 40 000 младежи, сред които са и 20% от абитуриентите, коментира Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите в БСК. „С годините наблюдаваме потомствената безработица. Близо 870 000 българи нито учат, нито работят. 300 хиляди от тях са младежи.“, коментира Томчо Томов от БСК. Данните на работодателската организация показват още, че 41% от учениците над 15 г. са функционално неграмотни, 770 хиляди българи са без средно образование, 35% от които са на възраст до 25 г.

Половината от работодателите имат сериозен проблем с намирането на подходящи хора за ключови позиции, алармира БСК. Остър дефицит се отчита за 190 професии и длъжности, за които е нужно средно образование. Има «глад» за техници, технолози, механици, заварчици, стругари, шофьори, кранисти, готвачи и др. Икономиката се нуждае от висшисти в областта на информационните и високите технологии, инженери, бизнес анализатори, финансисти, сочи проучването на БСК.

„Горд съм с това, че Пловдив е сред най-активните икономически общини. Ще продължим усилията си за привличане на работещи от други региони и от чужбина.“, каза пред участниците във форума кметът на пловдивска община Иван Тотев. Той допълни, че Пловдив е предпочитан от ИТ индустрията, в която са заети повече от 5000 специалисти. Плановете на община Пловдив е за следващите 4 години е да се удвои броят на ИТ специалистите, както и общинската администрация да се включи в реформата на професионалното образование.

Южният Централен район, в който икономически център е Пловдив, задържа 58 на сто от висшистите. Единствено София успява да задържи 80 процента от завършилите университет, обяви програмният директор на Институт „Отворено общество“ Боян Захариев. За период от 8 години в Пловдив са започнали работа 10 000 младежи, завършили висше образование в София. Според Захариев, делът на отпадналите от професионалното образование в област Пловдив е сред ниските в страната – средно 5 на сто от всички учащи в професионални гимназии. „Разбира се, има и професионални училища с по-висок процент отпадащи ученици – до почти 20 на сто.“, допълни Захариев.

Повече от 15 000 мениджъри и служители са преминали през оценка на своите компетенции в Информационната система за оценка на компетенциите на БСК – MyCompetence.bg. Информационната система предлага безплатна възможност за самооценка на работници, служители и мениджъри, както и внедряването на професионални стандарти в управлението на човешкия капитал в предприятията. Най-често срещаните дефицити в уменията на работещите у нас са в областта на търговските компетенции, личната ефективност, воденето на преговори, управлението на конфликти и процеси и вземането на решения, показват данните от MyCompetence.bg.

При мъжете уменията означават повече, отколкото дипломите в търсенето на работа, докато за жените образователните постижения са по-важни. Това става ясно от национално проучване за уменията, реализирано от Световната банка. По-добрите познавателни и социално-емоционални умения означават и по-добри доходи, както за мъжете, така и за жените, дори и когато става въпрос за хора с еднакво образование, коментира Силвия Артал, консултант по въпросите на пазара на труда в Световната банка. За жените социално-емоционалните умения се отнасят в по-голяма степен за тяхната заетост в публичния спрямо частния сектор, допълниха от банката.

За МАКС ЕВРОПА, домакин на срещата

Макс Европа e един от най-големите производители на велосипеди в Европа с производственo-складова база, разположена на 40 000 кв. м. застроена площ и с капацитет от над 400 000 велосипеда годишно, като 95% от продукцията се изнася за почти всички държави от ЕС. Освен велосипедите, Макс Европа произвежда и стоки за отглеждане на деца. Чиполино ЕООД е част от компанията и е един от най-големите производители на Балканския полуостров в този отрасъл. 

ВИЖТЕ ПРЕЗЕНТАЦИИТЕ ОТ СРЕЩАТА

Дата: 12.11.2015

Източник: БСК

Прочетено: 3159