13.11.2015

Европейските структурни и инвестиционни фондове, планираните грантови схеми по ОП „Иновации и конкурентноспособност“ през 2016 г. и финансовата подкрепа за бизнеса по ОП „Развитие на човешките ресурси“ дискутираха млади предприемачи, експерти на БСК и представители на консултантския бизнес. В рамките на презентацията пред членовете на Националната асоциация на младите предприемачи и Сдружението на предприемачите в Панагюрище бяха представени и възможностите, които предоставя програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.

Информацията бе представена от Евгений Иванов – генерален мениджър на „Евроконсултантс България С.А.“ АД.

Основният фокус на ОП „Иновации и конкурентоспособност“ е съсредоточен върху малките и средните предприятия. За част от мерките, подкрепяни по ОПИК, допустими бенефициенти ще бъдат и големите предприятия. Предвидена е и подкрепа за клъстери, офиси за технологичен трансфер и технологични центрове, София Тех Парк, различни агенции и ведомства, предоставящи услуги в полза на бизнеса. Приоритетна ос в програмата е  насочена към премахване на пречките в областта на сигурността на доставките на газ.

Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (2014 – 2020) е насочена към постигането на по-висока и качествена заетост, намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване, както и модернизиране на публичните политики. Това са основните стълбове, които са заложени и в петте приоритетни оси на ОП РЧР. Потенциални бенефициенти по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (2014 – 2020) са работодатели и клъстери; самостоятелно заети лица; неправителствени организации; образователни и обучителни организации и институции, включително и такива за посреднически услуги на пазара на труда; общини и райони на общини; центрове за информация и професионално ориентиране, за кариерно развитие и за развитие на предприемачеството; социални партньори; държавни институции; доставчици на здравни услуги; публични лечебни и здравни заведения; медицински университети и читалища; държавни предприятия; социални предприятия и кооперации за хора с увреждания; регистрирани поделения на вероизповеданията.

 

 

 

 

Дата: 13.11.2015

Източник: БСК

Прочетено: 1142