08.01.2016

Опитват се да вземат бизнеса на холандски компании тук, казва Н.пр. Том ван Оорсхот.

 

Том ван Оорсхот (60 г.) е посланик на Холандия у нас от 2013 г. Той е дългогодишен дипломат от кариерата.
Преди месец дипломатът излезе с открито писмо до Съюза на съдиите в България, с което подкрепи техните усилия за утвърждаването на върховенството на закона у нас.
Ван Оорсхот представи приоритетите на холандското председателство на ЕС по време на дискусия в София.

- Ваше превъзходителство, преди месец подкрепихте българските съдии в борбата им за промени в съдебната система. Днес изразихте подкрепа към новия ни правосъден министър Екатерина Захариева. Да разбираме ли, че този въпрос е от особено значение за вас и, ако е така, има ли някаква причина?

- Ясно е, че все още нещо не достига във върховенството на закона и в съдебната система в България. В Холандия върховенството на закона е на особена почит, защото ние смятаме, че това е крайъгълният камък на всяка демокрация и основа на икономическата система. Ако не можете да разчитате на върховенството на закона и съдебната система, няма да можете да правите бизнес.

Ние смятаме, че българските граждани имат правото да разчитат на своята съдебна система. Те имат интерес тя да бъде независима, властите в страната да се борят срещу организираната престъпност и корупцията. Но това не е само от интерес за България, а за целия Европейски съюз. В този момент говоря не като посланик на Холандия, а като посланик на страната, председателстваща ЕС. Трябва да отбележа тази разлика.  Но в много отношения двете длъжности вървят успоредно. Защото е в интерес на целия ЕС върховенството на закона да съществува във всички страни -членки. Не е само заради интереса на ЕС, но и заради българския.

Икономическото развитие върви ръка за ръка с върховенството на закона. Без това върховенство не можете да имате развитие. Вие виждате това, защото много компании от страни от ЕС не инвестират в България толкова, колкото биха могли. И това е, защото те не могат да разчитат на съдебната система. И затова като посланик на Холандия миналата година подкрепих българските съдии. Те призоваваха за реформи, за да има независима съдебна система. Искаме да насърчим това. И се радвам, че новоназначената министърка Екатерина Захариева е съгласна с нас, както беше и предшественикът й Христо Иванов. Тя също вижда необходимостта от съдебни реформи.

Защо нещата не стават толкова бързо и толкова добре - това не знам. Мисля, че и Иванов, и Захариева са много смели в насърчаването на реформите. Има спешна необходимост от тях, защото България губи пари, забавя икономическото си развитие и изостава от други страни членки.

- Бихте ли пояснили какви точно пари губи България?

- Липсват чужди инвестиции. Ще ви дам за пример един проблем - този с кадастрирането на земята. Доколкото разбирам, тук са кадастрирани само 20 на сто от земята. Няма холандска селскостопанска компания, която да инвестира в България. Причината е, че тези компании не могат да разчитат на кадастъра. Един холандец няма да влага пари в страна, на чиято съдебна система не може да разчита. Защото няма да знае какво ще се случи с неговите пари.

- Имали ли са холандски граждани или компании проблеми с правосъдието в България?

- Да, има някои случаи. Няма да цитирам отделни примери. Но имаме оплаквания за корупция, за натиск върху някои компании да не инвестират в определени сфери или да се откажат от бизнеса си, а други хора се опитват да го вземат.

- И подчиняват ли се компаниите на този натиск?

- Зависи от тях. Понякога някоя компания трябва да се предаде. Но, разбира се, има много добри примери. Това са вашите образовани млади хора и благоприятният данъчен режим. Такива неща винаги привличат бизнеса. Но главната причина много компании да странят от вас е недостатъчно върховенство на закона.

- Ако не е тайна, в каква сфера е имало натиск холандци да се откажат от инвестиции? Да не би в енергетиката?

- О, не. На недвижимите имоти. Това е една доста тежка сфера.

- Вие сте от малкото хора, които говорят не само за политическите, но и за икономическите загуби от липсата на правосъдие. Не смятате ли, че малко хора в България си дават сметка за тях?

- Мисля, че мнозина разбират, че икономическото развитие е тясно свързано с върховенството на закона. Поне тези, които познавам. Ясно е, че ако не можете да опазите правата си, рискувате вашия бизнес.

Холандия например е доста богата страна. Бизнес общността у нас е много добре развита. Но това е така, защото имаме много надеждна съдебна система.

- Правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка, защото не приеха промените, които той искаше. Какви според вас трябва да бъдат те?

- Той направи много добри предложения. Но не можа да приеме, че неговите поправки бяха поправени още веднъж. Той си свърши работата по най-добрия начин и аз искрено съжалявам, че си подаде оставката. Но не наруши принципите си.

- Има ли според вас опасност от намеса на ЕС, ако съдебните реформи не бъдат извършени? Може ли да бъде наложено някое наказание?

- Не, ние не работим по този начин. Европа не налага наказания, а използва Механизма за сътрудничество и проверка. Той ще бъде прилаган, докато има недостиг на върховенството на закона. Щом върховенството бъде постигнато, спираме с механизма.

- Колко време според вас ще продължат санкциите на ЕС срещу Русия?

- Зависи много от самата Русия. Целта на санкциите е да я принуди да спазва изцяло Минските споразумения за Украйна.

- Но в самия ЕС има противоречия между различните страни. Някои са против санкциите,  защото страдат заради тях...

- Никой не иска санкции. Всеки страда от тях. Но понякога трябва да има мерки за натиск. Всеки иска санкциите да бъдат вдигнати, ако е възможно. Те не са добри нито за Русия, нито за ЕС. Но това е цената, която трябва да бъде платена за други цели - в случая за мира в Украйна.

 

Дата: 08.01.2016

Източник: Клуб Z

Прочетено: 1937