Дата: 13.01.2016

Източник: Bloomberg TV Bulgaria

Прочетено: 1040

Шансът на България е да развива науката и производството си, коментира акад. Стефан Воденичаров, председател на БАН в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria. Акад. Воденичаров не отрече възможността за кандидатура в предстоящите президентски избори. Той заяви, че "една държава не трябва да бъде планирана от четири за четири години" и заяви, че има разработена програма за това каква трябва да бъде България след 25-30 години. "Печели се, когато се надгражда", категоричен бе академикът.

Нито един лев от бюджета на БАН не отива за учените, каза акад. Воденичаров по повод бюджета на Академията, който тази година е с 6 млн. по-малък от миналогодишния. Средствата са достатъчни само за техническа поддръжка на сградите, обясни ученият.

"За тази година ни трябват минимум още 12 млн. лв."

Академик Воденичаров каза, академията е получила преди Коледа 2 млн. лева за подпомагане развитието на млади учени. С тези средства до края на годината ще бъдат финансирани научни проекти на 200 млади учени в България, които ще се подберат на конкурсен принцип.

"Целта ни е младите учени, работещи по тези проекти, да получават професорска заплата, поне за една година. Така ще стане отсяване на хората с потенциал".

"Науката в света се подкрепя главно институционално", каза акад. Стефан Воденичаров. "Говори се, че една трета от финансирането на науката трябва да идва от държавата, а две трети от бизнеса, но големите компании имат собствени изследователски лаборатории. Техните пари не отиват за националната наука. За нея трябва да мисли държавата".

Трябва да се постави конкретна финансова цел - до 2020 бюджетът за наука да достигне 1,5% от БВП, каза още председателят на БАН.