02.02.2016

Гроздан Караджов реагира остро на увеличените правомощия на шефа на Комисията за защита на конкуренцията

Новият Закон за обществените поръчки (ЗОП), чието обсъждане на второ четене тече от седмици в парламента, стана обект на сериозна дискусия и днес.

"Председателят на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) става властелин на корупцията", обяви от трибуната Гроздан Караджов (Реформаторски блок). Той обърна внимание на увеличените правомощия на председателя на ведомството, който ще разпределя постъпилите жалби по обществени поръчки на служители на ведомството, а членовете на КЗК ще имат ролята на наблюдаващи.

"Служителите са в трудово-правни отношения с председателя. Очевидно назначението и уволнението им зависи от този човек. Тази зависимост ще прави проучванията им крайно необективни", казва Гроздан Караджов.

И допълни:

"Всичките ни възражения получиха чиновнически отговор - директивите ни принуждават да ги преведем мотамо, независимо от това каква корупция ще се получи, добавя той. Този закон не ще увеличи, а ще умножи корупцията при обществените поръчки".

Председателят на парламентарната комисия по правни въпроси Данаил Кирилов (ГЕРБ) упрекна Караджов, че нагласява тълкуването на закона към предварително зададени тези и поиска председателят на парламента да въведе изискване оттук нататък всяко изказване по закона да бъде придружено с декларация за конфликт на интереси.

Гроздан Караджов отвърна, че няма конфликт на интереси и добави, че Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР) е внесъл писмо до вицепремиера Томислав Дончев, в което посочва редица възможности за корупция и субективни решения на възложителите от всяка категория по този закон.

"Липсва дефиниция на понятието подизпълнител, създава се възможност да се определят субективни решения, които да повлияят на прогнозната стойност по поръчката. Има  възможност възложителите да преценят кои са съществените неща. Това е законът за корупцията и за кражба на обществени средства", декларира Караджов.

Като правило проблемът, свързан със ЗОП е не законът, а неспазването на закона, заяви вицепремиерът Томислав Дончев, който дойде в пленарната зала, след като миналата седмица не можа да присъства по време на дискусиите.

"Това е закон, не е процедурен наръчник. Впоследствие към него ще се изработи правилник. Не очаквайте всичко от закон, който по дефиниция е рамков. Корупцията не се бори с идеологически заклинания", заяви Дончев.

Дата: 02.02.2016

Източник: clubz.bg

Прочетено: 1643