22.02.2016

Кметът на Бургас Димитър Николов представи предимствата за инвестиции в града пред делегация от азиатската страна.

Кметът Димитър Николов представи предимствата за инвестиции в Бургас пред китайска делегация.

Китайската правителствена делегация, водена от зам.-председателя на Националната комисия за сътрудничество и реформи на Китай Нинг Дзиджъ, посети Морска гара и пристанището.

В делегацията присъства и ръководството на най-голямата инфраструктурна компания на Китайската народна република. Целта на посещението е запознаване с възможностите за инвестиции в транспортната инфраструктура. Делегацията бе посрещната от зам.-министърът на транспорта Антон Гинев, кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител на област Бургас Вълчо Чолаков, изпълнителният директор на пристанище Бургас Диян Димов, зам.-кметът на Бургас Красимир Стойчев, предаде Фокус.

Кметът на Бургас посочи, че в бъдещите години Бургас ще бъде ключов в логистиката и призовава да се инвестира смело и без притеснение в града. „При последното национално преброяване Бургас беше определен като град с най-голям брой младо население, което дава перспективи и възможности. Следващия месец подписваме с Китай споразумение за бърза ж.п. връзка от Китай през Бургас за Европа, което ще даде по-кратък срок за доставка на контейнерните товари от Китай за Европа и по-качествена логистична схема“, обясни той.

Пред делегацията Николов представи Бургас като най-големият град в Югоизточна България, с най-голяма пристанищна територия, с действаща магистрална връзка със столицата, с международно летище с много силен трафик от 2 милиона и половина пътници. По неговите думи, Българската държава е готова да помисли за гъвкава финансова схема, която ще погледне в перспектива на китайска компания, която да изгради инфраструктурно съоръжение. „За развитието в нашия регион, освен добрата инфраструктура и даденостите, които имаме от доброто географско положение, в Бургас функционират и два университета, както и 4 колежа“, допълни кметът.

След презентация на предимствата за инвестиране в Бургас, проведена на Морска гара, делегацията и представителните гости посетиха БМФ „Порт – Бургас“, където бяха представени техническите параметри на пристанищните съоръжения.

Дата: 22.02.2016

Източник: Еpicenter.bg

Прочетено: 3657