22.02.2016

Всички препоръки и проблеми, обсъдени на заседанието в неделя, ще бъдат оформени като препоръки към изпълнителната власт.

Кметът Огнян Ценков, областният управител Момчил Станков и председателят на парламентарната комисия Светлин Танчев обсъдиха развитието на Видинския регион.

Изграждането на нова индустриална зона, интермодален терминал и нови пътища бяха основните проекти, поставени за дискусия от кмета на Видин Огнян Ценков по време на изнесеното заседание на парламентарната Комисия по европейските въпроси и европейските фондове. То се проведе днес, 21 феруари, във Видин. Ценков е посочил пред депутатите, че е необходимо финансиране, за да се изгради Северна индустриална зона, съобщиха от община Видин. По проект зоната ще струва 23.5 млн. лв. Тя е част от Целенасочената инвестиционна програма в подкрепа на Северозападна България, Родопите, Странджа – Сакар и други слабо развити райони. Програмата беше публикувана за обществено обсъждане в началото на декември и предстои приемането й от Министерския съвет.

Пътища и други условия

По време на заседанието на парламентарната комисия Ценков е разказал за посещения на потенциални инвеститори при него, които търсят изградена инфраструктура. В момента Видин има промишлени зони от големи стари предприятия, някои от тях неработещи, има и Свободна зона, която вече не е безмитна, а функционира като малък индустриален парк. Ценков изтъкна, че по негово предложение общинския съвет е приел Наредба за насърчаване на инвестициите, с издаване на сертификат, което улеснява потенциалните инвеститори във Видин. Големият недостатък обаче е липсата на газификация на града и засега не е ясно кога областният град ще има цялостна мрежа. Локални инсталации може да се изградят в отделни предприятия, както е газифицирана мандрата на „Ел Би Булгарикум“.

Друга пречка за развитие на икономиката е пътната инфраструктура. Огнян Ценков е обърнал внимание на плановете за 4-лентов път Ботевград – Видин и модернизация на жп линията Видин-София.

„За да се развие нашият регион като цяло, тези два проекта са много важни и те трябва да се осъществят в най-скоро време”, коментира кметът, цитиран от общината. Ценков е определил като съществен проект и изграждането на интермодален терминал, с който може да се открият 1500 нови работни места. Подобен терминал ще комбинира автомобилни, железопътни и водни превози и преди близо година транспортния министър Ивайло Московски обеща съдействие за изграждането му. Той трябва да бъде стратегически логистичен център, разположен на приблизително равно разстояние от София, Белград и Букурещ.

Гранични проекти

По повод трансграничните проекти с Румъния и Сърбия кметът на Видин е подчертал добрата комуникация и подготовката им без „особени трудности“. Трудности за общините са осигуряването на собствени средства, по думите на Цветанов. Заедно с парламентарната комисия са обсъдени възможностите за облекчаване на процедурите за кандидатстване с проекти по европейските програми, по-дълги срокове, както и целогодишно подаване на документи. Община Видин е сред тези, които се възползват доколкото могат от европейско финансиране, но при собствените средства местните власти имат много проблеми. От години Видин има големи дългове и преди няколко месеца общината получи безлихвен заем от държавата, за да погаси просрочени задължения.

Всички препоръки и проблеми, обсъдени на заседанието в неделя, ще бъдат оформени като препоръки към изпълнителната власт. Изпълнението им е свързано и с огромни финансови ресурси – стойността на все още неприетата програма за развитие на Северозапада е за инвестиции от 240 млн. лв. Само скоростния път Ботевград – Видин струва много повече (той е отделно от тази сметка), а още по-скъпо ще бъде обновяването на жп линията от София, което засега не стои не дневен ред. Заседанията на Комисията по европейските въпроси ще продължат в Монтана и Враца – в понеделник и вторник.

Дата: 22.02.2016

Източник: severozapazenabg.com

Прочетено: 4140