23.02.2016

Това, за което се борихме вече е пред финал, а именно доказването на непозволена държавна помощ за американските ТЕЦ Марица изток 1 и 3.

Валери Симеонов, председател на Националния фронт за спасение на България и на Парламентарната група на Патриотичния фронт, в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“.

 

Водещ: Насочваме вниманието си към една тема, която не е нова, по-скоро търсим нейното продължение. Нарушения в енергетиката включително и в ТЕЦ „Марица изток“ констатира още преди месеци Временната анкетна комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката, оглавявана от председателя на Националния фронт за спасение на България и на Парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Г-н Симеонов, какво е продължението на темата към днешна дата?

Валери Симеонов: Първо, честито – това, за което се борихме вече е пред финал, а именно доказването на непозволена държавна помощ за американските ТЕЦ Марица изток 1 и 3. Имам новина. В понеделник в Брюксел пред дирекция „Конкуренция“ ще трябва да се яви представителят на нашето правителство и на ръководството на двете централи, за да бъдат предварително запознати с приключилата работа на комисията и конкретно установената непозволена държавна помощ, която ще трябва да се връща, така че има много добра новина. Нашите близо едногодишни усилия дадоха резултат. Искам да припомня също, че Националният фронт за спасение на България и Патриотичният фронт съответно внесохме законопроект за прекратяване на дългосрочните договори с ТЕЦ Марица изток 1 и 3. Този законопроект беше забавен, защото нашите управляващи не събраха кураж да го входират и съответно да прекратят договорите с ТЕЦ-овете, но ето това нещо сега предстои да бъде направено от Европейската комисия, така че още веднъж честито. Това, за което сме се борили, това, което винаги сме повтаряли, че цената на тока даже може да бъде намалена, вече става реално възможно.

Водещ: Има ли вариант, въпреки това, което е вписано във вашия доклад, да няма никакви последствия?

Валери Симеонов: В момента ви запознавам с информация, която е от Брюксел – Европейската комисия. Дирекция „Конкуренция“ е приключила работата с проверката, за която беше сезирана.

Между другото, не знам дали си спомняте – юни месец идваше тук тогавашният шеф на дирекцията господин Марош Шефчович, който сега е зам.-председател на Европейската комисия. Аз в официалната среща с представители на парламентарните групи в Министерския съвет му поставих остро въпроса за това кога най-сетне Европейската комисия ще завърши своята работа по проверката за държавна помощ. Той пое ангажимент. Възможно е да е имало и ускоряване, но така или иначе, както виждате, половин година по-късно вече сме пред обявяването на тази непозволена държавна помощ и обявяването на безспорния факт, че ТЕЦ „Марица изток 1“ и ТЕЦ „Марица изток 3“ са ни крали здраво. Ето, това е новината.

Водещ: При това развитие на нещата, има ли необходимост отново от закон за прекратяване на договорите с Мариците? Вие напомнихте за вашия проектозакон.

Валери Симеонов: Това е въпрос на практическо решение. Когато има установена държавна помощ, правителството трябва едностранно да свърши своята работа – да прекрати. Не е нужно да има специален законопроект. Ако желае да си върже гащите, както се казва, може и да го допусне този законопроект. Той отдавна отлежава и събира прах в Министерството на енергетиката, в Министерския съвет, така да оправдае своите действия. Но, ако не го направи, България ще носи наказателни санкции за това, че е позволила държавата да подпомага едни чужди фирми, да ограбват българския бюджет и българския народ.

Водещ: Т.е. във всички случаи трябва да очакваме съвсем бързо развитие на нещата и прекратяване на договорите с Мариците?

Валери Симеонов: Желая го от сърце и го очакваме също.

Водещ: Вие споменахте, че това може да доведе до намаляване на цената на електроенергията?

Валери Симеонов: Но бързам да направя уговорката, че това няма да стане веднага, защото искам да припомня, че Националната електрическа компания в момента е със задължения от порядъка на около 3 милиарда. Това са доста сериозни суми и въпреки намаляването на загубите за тази година с около 400 милиона, което стана възможно, благодарение на промените в закона, благодарение на изключително прецизната, точна работа на новото ръководство на Националната електрическа компания, на което задължително трябва да отчетем приноса, намаляха загубите с 400 милиона, но все пак НЕК е на загуба. Има от предните 3-4 години доста натрупани дългове, които трябва да възстанови, така че първото, което трябва да стане, трябва да се установи в какъв размер са сумите, които ТЕЦ 1 и 3 са надвзели, да се уточни в какъв срок ще ги върнат. Това ще помогне изключително много на НЕК. И оттук нататък естествено много важно е обстоятелството, че ние няма да плащаме на такава висока цена тока, който произвеждат ТЕЦ „Марица Изток 1“ и ТЕЦ „Марица Изток 3“, което също ще внесе едно облекчение. Така че трябва да се стопи този дълг. Спомняте си много добре, че до момента, според една доста сбъркана представа, нашето правителство се опитваше да им плати 800 милиона, за да можели те да намалят цената. Сега това вече, слава Богу, става безсмислено и, бих казал даже, прекалено опасно, защото ние веднага ще подадем сигнали в прокуратурата и този, който плати, ще го осъдим да ги връща.

Водещ: Дай Боже, работата на всяка една временна анкетна комисия, каквато е била вашата, да се увенчава с подобни добри новини.

Валери Симеонов: Ще чакаме новини от Томислав Дончев, който лично ще присъства в Брюксел. Имам още една добра новина от днешното заседание на Съвета развитие, тя е свързана с втория етап от изграждането на защитното съоръжение по границата – оградата. Вече са предвидени въпросните около 40 милиона лева и на заседанието и министър Бъчварова, и министър Горанов обявиха, че сумите за довършването на проектираните участъци са осигурени. Сега остава и тези, които не са проектирани, за които все още няма проект, все още няма готовност, но аз получих устното уверение на министър Владислав Горанов, че, имахме и с премиера разговор, тези суми ще бъдат осигурени. Нашето настояване е до края на есента оградата да бъде изцяло завършена. Имахме там спор по този въпрос. Малко се посдърпахме, но ние сме за това – да следим това да стане, но все пак добрата новина е, че вторият транш също е осигурен.

Водещ: Тези 40 милиона за каква дължина на оградата ще стигнат?

Валери Симеонов: За втори етап става въпрос за 56 километра – 6 километра в Хасковска, 8 в Ямболска и над 40 километра на територията на Бургаска област. Общо 56 км и 715 метра.

Дата: 23.02.2016

Източник: Информационна агенция "Фокус"

Прочетено: 1752