09.03.2016

Oт Брюксел са установили, че страната ни изпитва "прекомерни макроикономически дисбаланси”.

България ще бъде поставена под специален мониторинг от Европейската комисия, тъй като от Брюксел са установили, че страната ни изпитва "прекомерни макроикономически дисбаланси”.

Другите подобни страни са  Хърватия, Франция, Италия и Португалия, а при Финландия, Германия, Ирландия, Холандия, Испания, Швеция и Словения има само „дисбаланси”.

По тази причина Комисията поставя под специален мониторинг всички тези държави, като той ще бъде съобразен с вида и размера на дисбалансите, съобщи в Страсбург вицепрезидентът на ЕК и комисар по въпросите на еврото Валдис Домбровскис.

Наблюдението ще се осъществява чрез засилен диалог с националните власти посредством специални мисии и доклади за напредъка на отделните страни.

Според Комисията дисбалансите в българската икономика пречат на възстановяването на частните инвестиции. Нетните външни задължения и брутният външен дълг на България остават големи. Корпоративната задлъжнялост извън финансовия сектор е висока. Икономическият растеж продължава да бъде потискан от дефлация, лоша бизнес среда и корупция.

Миналия ноември ЕК взе решение, че за 18 държави членки трябва да бъде направен подробен анализ за това дали изпитват макроикономически дисбаланси и ако това е така, колко сериозен са те. От тези държави според Комисията само шест имат балансирани икономики.

При Австрия, Естония, Белгия, Унгария, Румъния и Великобритания не са открити дисбаланси.

Гърция и Кипър, където в момента действат спасителни програми, не са включени в настоящия доклад на ЕК.

През март и април се очаква Европейската комисия да проведе двустранни срещи с представители на държавите-членки, на които ще бъдат обсъдени данните от доклада. През април отделните страни трябва да представят съответните програми за реформи.

Дата: 09.03.2016

Източник: Банкеръ Daily

Прочетено: 1703