16.03.2016

Един милиард лева годишно краде сивият сектор в производството на хляб, заяви Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, пред "Труд".

„Тези фирми, които произвеждат хляб нелегално не внасят нито осигуровки, нито данъци, а суровината им също е купена от мелничари, работещи на тъмно. Това е чиста кражба. На ден се произвеждат 2,5 милиона хляба, а половината от тях остават неотчетени към държавната хазна. Излиза, че правителството не се интересува какво става с тези пари“, допълни Кукушева.

Тя обясни, че в момента в производството на хляб легално оперират около 500 фирми, а поне два пъти повече работят в сивия сектор. Освен това 10% от фирмите, които имат регистрация за производство на сладкарство произвеждат хляб в огромни количества.

По думите ѝ начинът да се противодейства на сивия сектор в бранша и да се намали цената на хляба е да се въведе диференцирана ставка от 5% ДДС.

„Ако не се въведе тази ставка, догодина този един милиард ще стане 1,2 милиарда лева откраднати от сивия сектор“, каза още председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

В момента хляб се прави и в мазета, и гаражи с мишки и хлебарки, алармира Емил Георгиев, председател на Федерацията на потребителите в България /ФПБ/.

„Много от фирмите, които нелегално произвеждат хляб го правят в мазета и гаражи и затова понякога хората откриват в продуктите остатъци от мишки и хлебарки. Преди години имаше случай в Хасково, при който бе открит и живак в хляб“, допълни Георгиев.

Дата: 16.03.2016

Източник: Expert.bg

Прочетено: 1873