20.03.2016

Държавата ще връща пари на ЕК, а банките вече описват имуществото на собствениците им

Около 300 малки фотоволтаични електроцентрали (ФЕЦ) с над 1800 работни места са в процес на фалит. За това алармира пред "Стандарт" Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум (БЕМФ). Причината за масовите фалити е драстичното намаляване на изкупната цена на електроенергията от малките ФЕЦ. Тя е паднала осем пъти, обясни Хиновски. Това не е оправдано, тъй като общата мощност на тези 300 мини-ФЕЦ е само 28 мВт. Това е едва 0,2% от общата инсталирана мощност у нас, като те произвеждат едва 0,007% от общото количество енергия и поради това влиянието им върху крайните цени е близо до нула, обясни Хиновски.

Става дума за 300 семейни фирми, с които кандидатствахме за финансиране по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. (ПРСР), обясни Павлина Цанева от Габрово, собственик на мини-ФЕЦ. Нашите ФЕЦ са малки, с мощност 70-80 кВт, като инвестицията във всяка от тях е около 700 хил. лв., 50% от които е грант от ПРСР, а останалите 50% - кредити и собствени средства, допълни тя. Бизнес плановете за тези мини-ФЕЦ са били одобрени от ДФ "Земеделие" (ДФЗ) - за отпускането на грант, както и от банките - за отпускането на кредити, които са със срок на връщане 9 г. Процесът стартира през 2009-2010 г., но ДФЗ забави разглеждането им и отпускането на средствата около три години, обясни Цанева. В крайна сметка ДФЗ одобри бизнес плановете ни при изкупна цена на енергията от над 800 лв./мВтч. След като малките ФЕЦ са построени, изкупната цена е намалявана неколкократно - до 100 лв./мВтч през 2015 г. Така от миналата година приходите им падат до 8000 лв. годишно. С тези средства дори не успяваме да покрием разходите за балансиране на енергията и към Фонда за сигурност на ЕЕС, обясни Павлина Цанева. В същото време годишните ни разходи за поддръжка, работни заплати, охрана и за задължителните по изискванията на ДФЗ застраховки са над 38 хил. лв., като в тях не влизат лихвите по заемите и нормата на възвръщаемост на собствения капитал, каза тя. Поради това банките започнаха да описват имуществото ни - жилищата, колите и магазинчетата, които сме заложили като гаранция на кредитите, обясни Цанева.

Ако държавата спешно не вземе мерки да промени тази несправедливост, 300 фирми ще фалират до няколко седмици, а над 1800 души ще останат на улицата, коментира Иван Хиновски. Това обаче е само единият от проблемите. Другият е, че България ще трябва да връща на Брюксел 100 млн. лв., с които е финансирала изграждането на тези 300 мини-ФЕЦ, плюс глоба, тъй като има 10-годишен ангажимент към ЕК да създава условия те да работят рентабилно, обясни още председателят на БЕМФ Иван Хиновски.

СТАНДАРТ

Дата: 20.03.2016

Източник: в. Стандарт

Прочетено: 1765