06.04.2016

На официална церемония, за пета поредна година, Националната браншова организация за електрическа мобилност - ИКЕМ (член на БСК) връчи своите награди „Кубратов меч“.

На официална церемония, за пета поредна година, Националната браншова организация за електрическа мобилност - ИКЕМ (член на БСК) връчи своите награди „Кубратов меч“, за принос в насърчаването и популяризирането на електрическата мобилност в България.

Голямата награда „Кубратов меч“ за цялостен принос в електрическата мобилност през 2015 г. получи екипен проект на ИКЕМ АД, ВК КОНВЕРТ, ТЕЛЕБИЛД ООД, МИВАСИС ООД. Наградата беше връчена от Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на труда и социалната политика. Наградата се присъжда за  разработка и въвеждане в експлоатация на специализирана зарядна станция за зареждане на електрически автобуси с ултра кондензатори.

В приветствието си към участниците във форума, вицепремиерът Ивайло Калфин сподели, че тази година самият той вече използва електромобил и ще продължи да подпомага развитието на кадри за електрическата мобилност. „Производството на електромобили и части за тях е пазарна ниша, която страната ни има потенциал да развива“, каза още министър Калфин по време на церемонията.

В категория: “Принос в сферата на Науката и образованието в Електрическата мобилност за 2015 г.” , наградата спечели СОФИЯ ТЕХ ПАРК за изграждането и въвеждане в експлоатация на първия в България научно-технологичен парк  (Technology + Inovation Network (T+IN) , където науката, бизнесът, държавата и образованието си подават ръка, за да реализират своите проекти. Отличието бе връчено лично от министъра на икономиката Божидар Лукарски.

За екипен проект в Електрическата мобилност за 2015 г. беше отличен иновативният продукт на базата на Ситроен Берлинго. Проектът е свързан с развитието на екологични транспортни средства и повишаване на тяхната енергийна ефективност, включващ програмно-технически средства и технологии за конверсия на електромобили, зад чиято реализация стоят Транспортна електроника-91 ООД, Транспортен факултет към Русенски университет „Ангел Кънчев“ и Институтът по електрохимия и енергийни системи „Акад. Евгени Будевски“ към БАН. Наградите за екипа бяха връчени от Божидар Данев изпълнителен председател на Българската стопанска камара – съюз на българския бизнес.

В категория: “Принос в сферата на бизнеса в Електрическата мобилност за 2015 г.”, наградата спечели фирма „КИД 2226” ЕООД – гр. София за първата водноелектрическа централа в България – ВЕЦ „ЧУРЕКОВСКА“, реализирала модел със зарядна колонка за ЕПС, ползваща изцяло електроенергия от ВЕЦ. Наградата беше връчена от Атанаска Николова - заместник министър в Министерство на околната среда и водите.

Разработката и усвояването в производството на серия АС електромотори за електрически задвижвани системи на електромобили и ЕПС, с напрежение до 250 V, донесе отличие за фирма „КАПРОНИ“ АД – гр. Казанлък в категория “Български продукт за Електрическата мобилност за 2015 г.” В същата категория бяха наградени и „НЕТКОМЕЛ“ ЕООД – гр. София за разработката и интеграцията на софтуер за контрол, системно наблюдение, управление и разплащане в единната платформа за зареждане на ЕПС – BULCHARGE, както и „ТЕЛЕБИЛД“ ООД – гр. София за иновативния продукт – Зарядна станция за велосипеди. Трите награди в категорията бяха връчени от Илия Левков-председател на УС на ИКЕМ.

За принос в сферата на науката и образованието в Електрическата мобилност за 2015 г., бяха наградени Институтът по металознание, съоръжения и технологии - „Академик Ангел Балевски“ с Център по хидро-аеродинамика при БАН за разработката на нов модел високотемпературен суперкондензатор, на база нови състави безоловна кондензаторна керамика и Професионалната гимназия по транспорт и енергетика "Хенри Форд" за реализирането на първия план прием по професии, свързани с Електрическата мобилност и разработване на оригинални програми за обучение и мотивиране на младите специалисти при избор на кариерно развитие.

Специалното отличие за принос в сферата на науката и образованието получи Българска асоциация за електрически превозни средства (БАЕПС) за провеждане на проучвания относно внедряване на електромобилите, анализ на инфраструктурата за зареждане на ЕПС, мерки за избягване на административни бариери и стимулиране закупуването и използването на ЕПС.

Церемонията по връчване на наградите „Кубратов меч“ тази година бе уважена от вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, Божидар Лукарски - министър на икономиката, зам.-министъра на околната среда и водите - Атанаска Николова, Данчо Барбалов - зам.-кмет на Столична община, Божидар Данев – изпълнителен председател на Българската стопанска камара, Карел Крал - регионален мениджър на ЧЕЗ за България, Ивайло Иванов - управител на Интер Експо Център София, както и от кметове на общини, партньори на ИКЕМ, представители на производствените и научните среди, и др.

Връчването на наградите бе в рамките на специализираното изложение MachTech&InnoTech 2016, което се провежда от 05 до 08 април 2016 г. в Интер Експо Център, гр. София. На изложението участват утвърдени производители, дистрибутори и партньори, работещи активно в областта на електрическата мобилност.

 

Дата: 06.04.2016

Източник: БСК

Прочетено: 2197