24.04.2016

Документите за новата процедура по "Конкурентоспособност" са публикувани за обсъждане до края на седмицата

 

Малките и средните предприятия ще могат да въведат системи за управление и да закупят необходимото за това оборудване с финансиране по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Документите по процедурата "Развитие на управленския капацитет и растеж на МСП" бяха публикувани за обществено обсъждане. Срокът за коментари обаче е сравнително кратък, като предложения се приемат до 28 април. Одобрените проекти ще си поделят общо 30 млн. евро, а отделната субсидия може да е до 200 хил. евро.

Кой може да кандидатства

Според предложените за обсъждане документи в процедурата могат да кандидатстват микро-, малки и средни предприятия, които имат поне три приключени финансови години. Има изискване и за минимален размер на нетните приходи от продажби общо за последните три години (2013-2015 г.) - 250 хил. лв. за микро-, 750 хил. лв. за малко и 3 млн. лв. за средно предприятие.

От групата на високотехнологичните производства потенциални кандидати са производителите на химични и лекарствени продукти, електроника, електрически съоръжения, машини и превозни средства. В секторите на интензивни на знание услуги ще се финансират проекти за издателска дейност, производство на филми и звукозапис, радио- и телевизионна дейност, информационни и комуникационни технологии, научно-развойни дейност. Доста широк е спектърът и на фирмите в нискотехнологичните производства, които могат да получат субсидия – производство на храни и напитки, текстил, облекло и кожени изделия, хартия, изделия от каучук и пластмаси, метали и метални изделия, мебели и ремонтни дейности. Не могат да кандидатстват фирми от сектора на селското стопанство и рибарството и аквакултурите.

Какво се финансира

Целта на процедурата е да се подкрепи развитието на малките и средните предприятия чрез въвеждане на системи за добро управление, добри производствени практики, подобряване на бизнес процесите и т.н. По-конкретно с европейско финансиране фирмите ще могат да въведат и сертифицират различни системи за управление (на качеството, околната среда, безопасността на хранителните продукти и др.), да получат СЕ маркировка на продукти или знак за екомаркировка, да въведат добри производствени практики или да променят бизнес процесите си. Предприятията ще могат също така да закупят оборудване и софтуер за управление на ресурси, клиенти, производство и т.н. Максималният срок за изпълнение на проектите е година и половина.
Общият бюджет на схемата е 58.7 млн. лв. (30 млн. евро). Финансирането се отпуска по режим de minimis, като субсидията за отделен проект е между 50 хил. лв. и 391 166 лв. Безвъзмездната финансова помощ може да бъде до 70% от разходите по проекта.

Подаване и оценяване

Подаването на документите и оценката ще стават изцяло електронно чрез Информационната система за управление и наблюдение. До техническа и финансова оценка ще се допускат само компаниите, преминали проверката за административно съответствие и допустимост.

Две са основните групи критерии, които носят най-много точки при оценката. Освен планираните резултати след изпълнение на проекта голяма тежест има и оценката за състоянието на кандидата при кандидатстването. До 38 точки може да получи компания за "Пазарни позиции, икономическа и финансова стабилност на кандидата преди изпълнението на проекта", което отчита приходи от износ, ефективност на разходите, рентабилност на активите и т.н. Показателите по "Конкурентоспособност на предприятието в резултат на изпълнението на проекта" носят до 43 точки и включват подобряване на процесите на управление и организация, повишаване на конкурентните предимства, ръст на приходите от износ, ръст на приходите от продажби, увеличаване на производителността. Останалите точки са за приоритизиране и реалистичност на проекта, включително 5 точки за проекти, които ще се изпълняват в Северозападния район.

Максималният общ брой точки е 100. Проектите трябва да получат минимум 60 точки, за да бъдат класирани. Финансиране се отпуска по реда на класиране до изчерпване на ресурса. Срокът за подаване на проектни предложения ще бъде 60 дни след обявяването на процедурата. Не се знае обаче кога ще бъде открита самата процедура. По принцип в индикативната програма за тази година стартът й е планиран за май.

Дата: 24.04.2016

Източник: в. Капитал

Прочетено: 1247