31.05.2016

Инициативата на „Финтрейд Файнанс“ предизвиква предприемачи от цялата страна да споделят идеи за развитие на бизнеса си до 31 юли 2016 г.

Бизнес конкурс за микро- и малки предприятия, които имат идея как да подобрят и разширят бизнеса си с допълнителна инвестиция от 5 000 лв., представи днес, на пресконференция в Пресклуба на НДК, финансовата институция „Финтрейд Файнанс“ АД. ФИНТРЕЙД БИЗНЕС НАГРАДИ е национален конкурс за микро- и малък бизнес, в който могат да участват собственици и предприемачи в сферата на услугите, производството, занаятите, земеделието, фамилния и друг малък бизнес, които имат желание да бъдат по-атрактивни, големи и успешни. 

Инициативата беше представена от Изпълнителния директор на „Финтрейд Файнанс“ АД - Николай Николов. За да заявят подкрепата си за конкурса, на събитието присъстваха още Божидар Данев – Изпълнителен председател на Българска стопанска камара (БСК) и Петър Ризов – Член на Съвета на директорите на Management Financial Group (MFG). 

„Чрез организирането на ФИНТРЕЙД БИЗНЕС НАГРАДИ предоставяме възможност на фирмите в сектора на микро- и малкия бизнес да реализират идеите си, да подобрят и разширят дейността си“, сподели Изпълнителният директор на „Финтрейд Файнанс“ АД Николай Николов. „Благодарение на конкурса ще бъдат финансирани добри, оригинални и иновативни идеи. „Финтрейд Файнанс“АД ще подпомогне реализирането на отличените проекти с една парична награда от 5 000 лв. и два безлихвени кредита от 5 000 лв. за срок от 6 месеца“, допълни Николов. 

По време на пресконференцията бяха обявени резултатите от изследване на нуждите от финансиране след микро- и малки фирми в сферата на услугите, производството и земеделието - инициирано от „Финтрейд Файнанс“АД и проведено от социологическа агенция TNS BBSS. 

„Ние познаваме проблемите на малкия бизнес и особено нуждата му от външно финансиране и експертно консултиране. От наблюденията ни става ясно, че  този тип фирми не разчитат на външно финансиране, липсват им стратегии за развитие на дейността, както и че не ползват професионална консултация за по-ефективно инвестиране и управление на финансите.  Резултатите от проведеното от TNS BBSS проучване показват, че тези предприемачи се нуждаят най-вече от разширяване на дейността на фирмата (46%), като 29% от тях вече имат готовност да кандидатстват за средства от финансова институция, чиято дейност е насочена основно към малкия бизнес“ , подчерта Николов. 

Резултатите от изследването на TNS BBSS разкриват още, че анкетираните представители на микро и малкия бизнес се нуждаят още от ремонт/подобрение на търговския обект (29%) и закупуване на допълнителни нови машини и оборудване (23%). При това, 37% от анкетираните посочват, че ако разполагат с 5 000 лв. инвестиция, на първо място биха си закупили инвентар или техника. Според тях, основните пречки за развитие на бизнеса в България са финансови (55%), посочени на трето място след несигурната икономическа среда (82%) и конкуренцията в бранша (46%). Следват ги административните/регулаторни бариери, които са на четвърто място (41%). Повече от половината (57%) от анкетираните предприемачи познават като възможности за външно финансиране бизнес кредит от финансова институция за подпомагане на микро- и малкия бизнес. 

Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев беше категоричен, че гръбнакът на българската икономика би следвало да бъдат микро- и малките предприятия, но на практика у нас се подкрепя основно големия бизнес. “БСК подкрепя конкурса на „Финтрейд“  за микро- и малък бизнес, защото считаме, че инициативата ще стимулира малките предприятия, което ще доведе до реални резултати в кратко време. Подобни инициативи, насочени към малкия бизнес и неговото подпомагане, са в полза и за развитието на икономиката на страната“, посочи г-н Данев. 

„Предприемачите по света, каквито искаме да има повече и в България, взимат нещата в свои ръце, а не очакват някой да направи нещо за тях. Вече има примери на успешни малки български компании в отделни сектори. 50 % от микро- фирмите заявяват, че 5000 лв. е размерът на финансирането, което им е необходимо. Вярвам, че в микробизнеса с подобна инвестиция може да се направи съществено подобрение или промяна на дейността на предприемача. Подкрепяме „Финтрейд“, защото въпреки че са млада компания, те имат смелостта да изберат труден сегмент и път, за да достигнат до най-малките предприятия, на които да помогнат в нужда“, заяви Петър Ризов, член на Съвета на директорите на MFG. 

Основната цел на организаторите на конкурса ФИНТРЕЙД БИЗНЕС НАГРАДИ е да стимулират индивидуалния бизнес потенциал във всички региони на България. Достатъчно е микро- и малките търговци да опишат бизнес идеята си според условията на конкурса и да я изпратят до 31 юли 2016 г. през уеб сайта www.fintrade.bg или до адреса за кореспонденция на  компанията. Заявките за участие в конкурса за микро- и малък бизнес ФИНТРЕЙД БИЗНЕС НАГРАДИ ще се приемат от 1 юни 2016 г. през сайта на компанията, когато ще бъде достъпна специалната страница на инициативата с Общите условия и Формуляра за участие в конкурса.

Конкурсът има пет етапа, първият от които е набирането на заявките за участие, следват оценка на проектите и селекция на финалистите, определяне на победителите и официална церемония по награждаването им.

Експертно жури (съставено от представители на организатора и подкрепящите конкурса партньори) ще оценява бизнес идеите за основния награден фонд, а Медийно жури (от ресорни журналисти и представители на финансови и бизнес медии) ще определи свой фаворит за специална медийна награда. Официалната церемония по награждаването е планирана за края на  м. септември в гр. София. 

Ползите от осъществяване на ФИНТРЕЙД БИЗНЕС НАГРАДИ са за цялото общество. Собствениците на микро- и малки предприятия от цялата страна ще получат стимул да реализират бизнес идеите си. Финалистите ще популяризират бизнеса си чрез медийното представяне на отличените в конкурса проекти. Реализирането на оригинални и иновативни идеи за подобряване, разширяване и развитие на малкия бизнес ще повиши качеството на предлаганите продукти и услуги, което е в интерес на всички крайни потребители. ФИНТРЕЙД БИЗНЕС НАГРАДИ ще показва актуалните нужди на малкия бизнес и възможните алтернативни начини за тяхното решаване. 

За „Финтрейд Файнанс“АД:

Финтрейд Файнанс е небанкова финансова институция, регистрирана в БНБ и е част от международна група с над 10 години опит в микрокредитирането. Мисията на компанията е да осигурява лесен достъп до финансови и информационни услуги за своите клиенти, като предоставя достъпно качество на добра цена. Компанията започва дейността си през 2015 г. в Северозападна България и само за няколко месеца се развива повече от успешно, като достига малките търговски обекти в населените места в цялата страна. Бизнес моделът на Финтрейд позволява на клиентите предприемачи на компанията да кандидатстват за достъпно микрофинансиране, без усложнена процедура, за да получат и оперират със заемни оборотни и/или инвестиционни средства, като сами определят продължителността на ползване и разхода за тях. 

__________

За повече информация относно условията на конкурса:

Милица Крайнова  - моб. 0888 47 46 46, е-мейл: militza.kraynova@knowbox.bg 

Дата: 31.05.2016

Източник: БСК

Прочетено: 3333